Kerk & religie
Onderzoek EO: Rustdag voor iedereen

Er moet één dag in de week komen waarop alle Nederlanders rust nemen. Dat vindt ruim een op de drie Nederlanders.

Redactie kerk
beeld Erald van der Aa
beeld Erald van der Aa

Dat blijk uit een onderzoek dat DIT, het journalistieke platform van de Evangelische Omroep (EO), samen met onderzoeksbureau DataIM uitvoerde. Zij bevroegen Nederlanders over de vraag hoe zij denken over de zondagsrust.

Vooral jongeren zijn van mening dat Nederlanders te veel werken en dat een vijfurige werkdag het overwegen waard is. Daarnaast zouden Nederlanders niet alleen in de weekenden rust moeten nemen, maar ook doordeweeks.

Uit het onderzoek blijkt dat 37 procent van de ondervraagden vindt dat er één dag in de week moet komen waarop alle Nederlanders rust nemen. Dit kan de zondag zijn, maar dat hoeft niet per definitie, zeggen de ondervraagden; 35 procent is het niet eens met deze stelling en 29 procent staat er neutraal in.

Jongeren

Een iets grotere groep (45 procent) vindt het goed dat een groot deel van de samenleving op zondag rust neemt. Deze mening wordt vooral gedeeld door christenen: 65 procent van hen is het ermee eens. Opvallend is dat, ondanks de ontkerkelijking, ouderen en jongeren bij deze stelling ongeveer hetzelfde denken over de zondagsrust: 45 procent van de jongeren vindt het goed dat zondag de dag is waarop een groot deel het rustig aan doet, tegenover 46 procent van de ouderen.

Over werktijden verschillen de meningen van ouderen en jongeren flink, aldus het onderzoek van de EO. Nederlanders werken te veel, zegt 35 procent van de 18- tot 30-jarigen. Een mening die gedeeld wordt door slechts 11 procent van de 65-plussers. Gevraagd naar een vijfurige werkdag, geeft 36 procent van de jongeren aan daar wel iets in te zien. Onder 65-plussers is het enthousiasme aanzienlijk kleiner: 7 procent van hen vindt dit een goed idee.

Meer dan de helft (54 procent) van de ondervraagden vindt dat Nederlanders ook doordeweeks rust moeten plannen, in plaats van alleen in de weekenden. Bij deze vraag zijn de verschillen tussen jong en oud opnieuw groot. Vooral jongeren (63 procent) zijn voorstander van meer doordeweekse rust, terwijl ouderen (38 procent) die noodzaak veel minder zien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer