Greenspan vreest inflatiespook niet
Inflatiecijfers en -verwachtingen bepaalden vorige week het macro-economische gezicht. De markten trekken zich op aan de woorden van Fed-voorzitter Greenspan, die nog geen verhoging van de rente voorziet.
Het zwaartepunt van de week lag wat betreft het macro-economisch nieuws duidelijk op de dinsdag. De Britse inflatie bleek in maart te zijn toegenomen als gevolg van de gestegen olieprijs en hogere prijzen in de dienstensector. De zogenaamde ”onderliggende inflatie”, waar de Bank of England (BoE) naar kijkt bij de vaststelling van het monetaire beleid, kwam uit op 2,3 procent, tegen 2,2 procent in februari.
De inflatiecijfers brengen een eerste renteverhoging dichterbij, zeker gelet ook op de stijgende huizenprijzen en het verwachte economisch herstel in de rest van het jaar. Stroeve denkt dat de BoE de officiële rentetarieven dit jaar met 0,75 procentpunt zal verhogen, te beginnen met een eerste stap in het najaar.
’s Middags gaven Amerikaanse macrocijfers een positieve impuls aan de aandelenkoersen. De consumentenprijzen stegen in maart minder hard dan door de financiële markten was verwacht, terwijl de industriële productie juist sterker steeg. Fed-voorzitter Greenspan wees er echter dezelfde middag nog op dat de productiegroei in de VS momenteel vooral sterk is vanwege hernieuwde voorraadopbouw en dat een aantrekkende vraag essentieel is voor een verder herstel van de economie.
Daarnaast gaf hij aan niet erg bang te zijn voor een snel oplopende inflatie. De markten maakten uit de woorden van de Fed-topman op dat de rente voorlopig niet verhoogd zal worden. Stroeve houdt vooralsnog vast aan zijn verwachting van een eerste rentestap eind juni. Hints richting renteverhoging zouden de markten in deze vroege fase van het economisch herstel waarschijnlijk verontrusten.
Komende maandag komt de eerste indicatie van de inflatieontwikkeling in de eurozone in april. De consumentenprijzen in de twaalf grootste steden van Italië (die gezien worden als een voorlopig inflatiecijfer voor geheel Italië) zijn naar verwachting gestegen met 2,4 procent, tegen 2,5 procent in de voorgaande maand. Hiermee zou de neerwaartse trend, waarvan sprake was in het grootste deel van 2001, weer hervat worden.
Woensdag zullen de markten vooral richting VS kijken, vanwege de maartcijfers voor de orders voor duurzame goederen en het Beige Book van de Fed. De orderontvangsten vertonen grote schommelingen, maar de trend is sinds eind 2001 onmiskenbaar opwaarts. Stroeve verwacht dat het herstel van de orderontwikkeling de komende maanden zal afzwakken, aangezien een belangrijk deel daarvan is toe te schrijven aan hernieuwde voorraadvorming. De vraag vertoont tot dusver een slechts gematigde groei.
Het Beige Book, een verslag van de economische situatie in de twaalf Fed-districten, zal waarschijnlijk geen verrassingen opleveren. Fed-voorzitter Greenspan gaf vorige week tegenover het Congres reeds de visie van de Fed op de economische ontwikkeling in de VS.
De aandelenmarkten stonden de afgelopen week in het teken van de kwartaalcijfers van (Amerikaanse) technologiebedrijven. Met name de resultaten van de chipbedrijven waren positief. Maandag rapporteerde de Amerikaanse chipfabrikant Texas Instruments beter dan verwachte resultaten. Dinsdag rapporteerde Philips een winst van 9 miljoen euro over het eerste kwartaal, wat duidelijk beter was dan verwacht. Ook wanneer eenmalige baten en lasten buiten beschouwing worden gelaten, waren de resultaten boven verwachting.
Op divisieniveau waren de positieve verrassingen de omzet en marge bij Semiconductors en de marge bij Components, terwijl de omzet bij Consumer Electronics tegenviel. Verder gaf het bedrijf aan in het tweede kwartaal ”break even” te draaien of zelfs winstgevend te zijn, terwijl Stroeve vóór de publicatie van de cijfers nog verwachtte dat dit pas in het derde kwartaal zou gebeuren. Het aandeel steeg circa 6 procent na de positieve berichten.
Dezelfde avond maakte de grootste chipfabrikant ter wereld, Intel, kwartaalcijfers bekend die in lijn waren met de verwachtingen. Positief waren met name de vooruitzichten. Woensdag maakte IBM na een recente winstwaarschuwing haar cijfers over het eerste kwartaal bekend. Bij de hardwaredivisie (35 procent van de omzet) viel zowel de omzet als de brutomarge tegen. Bij de servicedivisie (40 procent van de omzet) waren de resultaten duidelijk beter dan verwacht en de vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn goed voor deze divisie.
Donderdag rapporteerde Nokia eerstekwartaalcijfers. De omzet viel tegen, terwijl de wederom hogere marges positief verrasten. Tevens kwam het bedrijf, zoals Stroeve reeds had verwacht, terug op eerder gedane omzetgroeivooruitzichten. Dit is onder andere het gevolg van een lager dan verwachte vervangingsvraag, welke steeds belangrijker is nu de groei van het aantal nieuwe mobiele bellers afzwakt.
Ook komende week komen er verschillende kwartaalcijfers naar buiten. Maandag is het Zweedse Ericsson aan de beurt. Voorbeurs presenteert Reuters omzetcijfers. ASM International komt na het sluiten van de beurs met resultaten.
Dinsdag presenteert Akzo Nobel kwartaalcijfers. Donderdag maakt het Franse Alcatel cijfers bekend. Op dezelfde dag geeft Cap Gemini Ernst & Young omzetresultaten over het eerste kwartaal. DSM volgt op vrijdag.
Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met Effectenbank Stroeve.