Economie

Netbeheerders zien opnieuw veel meer zonnepanelen op daken

Consumenten lieten vorig jaar flink meer zonnepanelen op hun daken plaatsen, meldt Netbeheer Nederland. De jaren daarvoor kwamen er ook al steeds meer zonnepanelen op woningen bij. In de loop van vorig jaar nam de groei van het aantal zonnepanelen volgens de brancheorganisatie wel af.

ANP
25 January 2024 15:04Gewijzigd op 25 January 2024 15:44

Inmiddels hebben consumenten bijna 2,6 miljoen panelen bij elkaar, aldus de netbeheerders. Dat zijn er 600.000 meer dan in 2022. Ruim een op de drie woningen in Nederland heeft volgens Netbeheer Nederland nu zonnepanelen.

De groei maakt het nog belangrijker dat mensen hun eigen opgewekte stroom gebruiken, vinden de netbeheerders. Zo’n 30 tot 40 procent opgewekte stroom gebruiken mensen zelf en de rest gaat naar het stroomnet. Maar het stroomnet raakt steeds voller en als veel mensen tegelijk elektriciteit terugleveren, raakt het net overbelast. Het is beter om opgewekte stroom zelf te gebruiken om de was mee te doen of om een elektrische auto mee op te laden, stelt Netbeheer Nederland.

Op dit moment krijgen mensen geld terug als ze zelf opgewekte stroom terugleveren, via de zogeheten salderingsregeling. Maar het kabinet wil de regeling vanaf volgend jaar afbouwen. Netbeheer Nederland stelt dat de salderingsregeling bijdraagt aan het volle elektriciteitsnet, omdat de regeling het aantrekkelijk maakt om stroom terug te leveren. „Afschaffen van de salderingsregel betekent dat er ruimte op de netten komt voor meer woningen met zonnepanelen”, zegt Hans-Peter Oskam, directeur beleid en energietransitie bij Netbeheer Nederland.

Stedin liet dinsdag al weten dat het aantal nieuwe zonnepanelen op daken van woningen in Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland vorig jaar een record bereikte van ongeveer 1,7 miljoen panelen. Ook Stedin waarschuwde toen dat de opgewekte stroom zorgt voor steeds meer drukte op het elektriciteitsnet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer