Annan bepleit wereldwijde aanpak van terrorisme
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, heeft zondag Europa en de Verenigde Staten opgeroepen tot het steunen van een wereldwijde aanpak van terrorisme, de verspreiding van massavernietigingswapens en regionale conflicten.
In een toespraak tot de Münchense Conferentie voor Veiligheidsbeleid waarschuwde Annan dat „onze collectieve verdediging” versterkt moet worden. „Als New York of Londen of Parijs of Berlijn wordt getroffen door een nucleaire terroristische aanslag, worden niet alleen honderdduizenden in een oogwenk gedood. Zo’n aanslag kan de wereldeconomie verwoesten en daarmee miljoenen mensen in ontwikkelingslanden in de armoede storten.”
In zijn toespraak stelde Annan zwaardere inspectieregels voor nucleaire installaties voor en steun voor landen die stoppen met het verrijken van uranium. Hij pleitte verder voor een nieuwe definitie van terrorisme en voor een antiterrorismeconventie, die voorziet in financiële hulp om landen te helpen hun verplichtingen ten aanzien van de bestrijding van terrorisme na te komen. „De VN moeten geen enkele tolerantie tonen voor terrorisme, van wat voor soort of om wat voor reden ook”, zei Annan.
De VN-chef riep daarnaast de NAVO en de Europese Unie ertoe op meer te doen om het conflict en de daaruit voortvloeiende humanitaire ramp in de Sudanese regio Darfur te beëindigen. „Er sterven iedere dag mensen, terwijl wij verzuimen hen te beschermen.”
De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, erkende zaterdag dat de VS niet in staat zijn alleen af te rekenen met het wereldwijde terrorisme en andere dreigingen. „Een enkel land kan de extremisten niet verslaan”, zei Rumsfeld. „Het vergt de samenwerking van veel landen om de proliferatie van gevaarlijke wapens te stoppen.”
De Duitse bondskanselier Schröder pleitte bij monde van zijn minister van Defensie Struck voor een herschikking van de relatie tussen Europa en de VS. Daarbij zou de NAVO moeten worden hervormd en de Europese Unie meer bij veiligheidskwesties worden betrokken. Rumsfeld en ook NAVO-topman De Hoop Scheffer lieten weten hier weinig voor te voelen.
De secretaris-generaal van de NAVO zei dat het verbond zich in de afgelopen drie jaar meer ontwikkeld heeft dan in het decennium daarvoor, al kunnen volgens hem de structuren van NAVO beter dan voorheen worden gebruikt voor politiek overleg. Op de conferentie sprak De Hoop Scheffer zich uit voor een mogelijke rol van de NAVO bij de totstandkoming van vrede tussen Israël en de Palestijnen. De NAVO moet hiervoor „niet terugschrikken.” Hij benadrukte echter dat van zo’n rol op dit moment nog geen sprake is. Voorwaarde is dat er een vredesverdrag is getekend en dat beide zijden in het conflict de aanwezigheid van de NAVO goedkeuren.
De Russische minister van Defensie, Sergej Ivanov, wees zondag suggesties van de hand dat Tsjetsjeense extremisten over een atoomwapen beschikken. De in ballingschap wonende Russische magnaat Boris Berezovski opperde vorige week dat de Tsjetsjeense rebellen de hand op zo’n wapen hebben weten te leggen.