IPO rekent op Tweede Kamer voor goedkeuring geld landelijk gebied
Het Interprovinciaal Overleg (IPO) rekent op de steun van de Tweede Kamer om het eerste geld voor de provinciale plannen voor het landelijk gebied goed te keuren. Stikstofminister Christianne van der Wal kondigde dinsdag in een brief aan dat 1,28 miljard euro wordt vrijgemaakt. waarmee de provincies aan de slag kunnen.
„Het is fijn dat het kabinet onze plannen heeft overgenomen”, zegt een woordvoerder van het IPO. „Wij hadden ingezet op 1,36 miljard. Het is nu iets minder, maar dat is goed onderbouwd.” De woordvoerder noemt het goed dat het provinciale beleid hiermee wordt ondersteund.
Het IPO vindt ook de verlenging van de vrijwillige opkoopregeling voor piekbelasters positief. „Wij willen dat alle maatregelen tegelijkertijd beschikbaar zijn, zodat boeren kunnen kiezen wat voor hun het beste werkt.” Voor deze regeling is 1,45 miljard euro beschikbaar, als de Tweede Kamer en Eerste Kamer voor stemmen.
Ook de provincie Utrecht reageert positief. „Om stappen te kunnen zetten in de gebiedsprocessen is er echt geld nodig”, zegt gedeputeerde Mirjam Sterk (transitie landelijk gebied). Verder is de gedeputeerde te spreken dat bij de gebiedsgerichte aanpak perspectief voor de landbouw nu nadrukkelijk als vierde doel wordt genoemd naast natuur-, water- en klimaatdoelen.
Een aantal maatregelen die de provincie Utrecht wil uitvoeren is positief beoordeeld. Sterk: „Dat is voor ons een stimulans. We willen bijvoorbeeld snel aan de slag met de groen-blauwe dooradering.” Dat zijn groenverbindingen zoals bloemrijke bermen en waterverbindingen (bijvoorbeeld sloten met een natuurlijke oever) die verschillende natuurgebieden met elkaar verbinden.
De Zeeuwse gedeputeerde Wilfried Nielen (Natuur) laat weten dat de provincie hopelijk snel aan de slag kan met geld dat vrijkomt. „Zonder poen, kun je niets doen. Wij zijn nu bezig om de onderbouwing van de koplopersmaatregelen te verbeteren en die gaan we voor 1 april indienen.” Een maatregel wordt als koploper aangemerkt als in 2024 en 2025 met de uitvoering kan worden begonnen.
Iedere provincie moest vorig jaar een Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) indienen. Daar is 24,3 miljard euro voor gereserveerd, maar alle plannen samen telden op tot bijna 60 miljard. De provincies vroegen alvast wat geld om de meest dringende plannen te kunnen uitvoeren.