Buitenland
Noord-Korea lanceert raketten, verwijdert herenigingsmonument

Noord-Korea heeft in de nacht van dinsdag op woensdag meerdere kruisraketten afgevuurd. Volgens het Zuid-Koreaanse leger zijn de raketten in de Gele Zee beland. Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldt dat het om langeafstandsraketten ging die kunnen worden uitgerust met kernkoppen.

ANP

Het lijkt er ook op dat Noord-Korea een groot monument in Pyongyang heeft verwijderd dat symbool stond voor de hoop op een hereniging met Zuid-Korea. Het 30 meter hoge monument werd geplaatst aan het begin van de eeuw ter ere van een bezoek van de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung in 2000. Zijn ontmoeting met Kim Jong-il, de vader van Kim Jong-un, gaf velen de hoop op verdere toenadering tussen de landen.

Volgens de in Noord-Korea gespecialiseerde nieuwssite NK News is op satellietbeelden te zien dat het monument is verdwenen. Dat zou in lijn zijn met uitspraken van Kim Jong-un in de afgelopen maanden dat hij niet langer geïnteresseerd is in een hereniging. De betrekkingen tussen de Korea’s zijn het afgelopen jaar sterk verslechterd. De lancering van een spionagesatelliet door Pyongyang zette Seoul ertoe aan een militair akkoord uit 2018, gericht op het bezweren van de spanningen, gedeeltelijk op te schorten. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un noemde zijn buurland onlangs nog „de belangrijkste vijand” en het blijven zoeken naar verzoening „een fout die het noorden niet langer mag maken”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer