Buitenland

VS vernietigen raketten Houthi’s in Jemen

Amerikaanse troepen hebben dinsdag vier raketten van de Houthi’s vernietigd in Jemen, meldde het Central Command van de Amerikaanse strijdkrachten (Centcom) op X. De projectielen stonden klaar om gelanceerd te worden richting schepen in de Rode Zee, aldus Centcom.

Redactie buitenland
17 January 2024 10:48
Houthitroepen rijden op een militair voertuig door een straat in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. De rebellen eisten dinsdag een raketaanval op een Grieks vrachtschip op. beeld EPA, Yahya Arhab
Houthitroepen rijden op een militair voertuig door een straat in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. De rebellen eisten dinsdag een raketaanval op een Grieks vrachtschip op. beeld EPA, Yahya Arhab

Het Witte Huis zegt niet uit te zijn op oorlog met de Houthi’s. „We zijn niet van plan dit uit te breiden”, zei Witte Huis-woordvoerder John Kirby. „De Houthi’s moeten een keuze maken en ze hebben nog tijd om de juiste keuze te maken, namelijk het stoppen van deze roekeloze aanvallen.”

Uren na de Amerikaanse aanval wisten de door Iran gesteunde militanten toch een Grieks schip te raken en te beschadigen. Het schip Zografia was met 24 bemanningsleden vanuit Vietnam onderweg naar Israël, toen het werd getroffen op ruim 100 kilometer van de Jemenitische plaats Saleef. Ondanks de schade kon het schip zijn koers vervolgen. Niemand raakte gewond.

De Amerikanen en de Britten bestookten de afgelopen dagen regelmatig doelen in Jemen in antwoord op de aanvallen van de Houthi’s op schepen op de Rode Zee. De rebellenbeweging doet dit uit solidariteit met de Palestijnen in Gaza, waar sinds 7 oktober zo’n 24.000 doden vielen in de oorlog tussen Israël en Hamas. Nederland steunt de Amerikaanse en Britse aanvallen en hielp mee bij de eerste operatie.

Dinsdag werd bekend dat de EU-landen het in principe eens zijn over het optuigen van een nieuwe EU-missie om de Rode Zee te beschermen.

De Europese missie zou losstaan van een Amerikaanse operatie om de koopvaardij te beschermen tegen de Houthi-rebellen, zeggen EU-diplomaten. Voor de missie van start kan, is het al gauw eind februari, denkt een ingewijde, „al mag het van ons wel een paar dagen of nog liever weken vlugger gaan”. De buitenlandministers van de EU-landen zouden medio februari hun goedkeuring moeten geven.

Nederland en andere EU-landen spraken eerder al hun steun uit voor de afgelopen december opgerichte Amerikaanse militaire operatie Prosperity Guardian. De EU wilde aanvankelijk de bestaande missie, die Somalische piraten bestrijdt, inzetten om met de Verenigde Staten op te trekken tegen de Houthi’s. Maar met name Spanje maakte bezwaar. Dat land opereert liever wat minder vastgeklonken aan de Amerikanen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer