FIOM: Leidse donorrel niet de laatste, landelijk onderzoek nodig
Expertisecentrum op het gebied van verwantschapsvragen FIOM is het hartgrondig eens met de oproep tot een landelijk onderzoek naar het reilen en zeilen van donorzaadbanken. Topman van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) Martin Schalij heeft die dinsdag gedaan. Hij deed het voorstel op de radio nadat was gebleken dat negen mannen daar meer dan 25 kinderen verwekten en dat van tachtig mensen niet bekend is wie hun biologische vader is.
Volgens de LUMC-bestuurder zijn op verschillende plekken inmiddels „zo veel incidenten” met spermabanken geweest „dat het misschien toch verstandig is om een keer een landelijk onderzoek te doen”. Beleidsspecialiste Janneke Maas van FIOM zegt dat haar organisatie ook „niet de illusie heeft” dat de gebeurtenissen in Leiden het laatste geval vormen waarin het een rommeltje is gebleken. „En voor de mensen die het persoonlijk aangaat, is het telkens weer een grote schok.”
Hoe en wat er precies moet worden onderzocht, kan ze nog niet zeggen. Er zal echter ook zeker per kliniek moeten worden nagegaan wat er niet bekend was en is en waardoor dat is gekomen.
Een belangrijke positie ziet Maas voor de Stichting Donorkind, die de belangen van donorkinderen behartigt en over veel kennis en contacten beschikt. Er moeten echter zoveel mogelijk relevante partijen aan meewerken en FIOM is daartoe zelf ook zeker bereid. „Hier komt veel informatie samen. Zo kunnen kinderen en donoren elkaar via onze DNA-databank opzoeken.”