Buitenland
Oekraïne beveelt ontruiming tientallen dorpen aan het front

De autoriteiten in de Oekraïense regio Charkiv laten tientallen dorpen ontruimen die in de buurt van het front liggen. De veiligheidssituatie in het gebied zou verslechteren door Russische aanvallen. Gouverneur Oleh Synjehoebov zei dat ruim 3000 mensen worden getroffen door het evacuatiebevel, onder wie 279 kinderen.

ANP

Gouverneur Synjehoebov sprak over de verplichte ontruiming van gemeenschappen in het district Kupiansk. De gelijknamige stad in dat gebied geldt als een belangrijk spoorwegknooppunt waar voor de oorlog zo’n 30.000 mensen woonden. Oekraïne heeft in het noordelijke gebied omvangrijke verdedigingslinies aangelegd. Die bestaan onder meer uit loopgraven en prikkeldraad.

De Oekraïense autoriteiten geven vaker opdracht dorpen te ontruimen om gevaarlijke situaties. Die opdrachten worden niet altijd gehandhaafd. Niet alleen inwoners van plaatsen aan het front lopen risico. Rusland voert regelmatig grootschalige drone- en raketaanvallen uit op doelen in het hele land. Oekraïne heeft herhaaldelijk een beroep gedaan op buitenlandse bondgenoten om te helpen bij het versterken van de luchtverdediging.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky reist ook geregeld de wereld over voor overleg met bevriende landen. Hij maakte dinsdag zijn opwachting op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. De president kreeg daar een staande ovatie bij aanvang van de bijeenkomst „CEO’s voor Oekraïne”, met bestuurders van grote bedrijven als Bank of America en Siemens Energy. Ook sprak hij met NAVO-topman Jens Stoltenberg over de Oekraïense wens om toe treden tot het militaire bondgenootschap.

Zelensky heeft al eerder gesproken op de jaarlijkse bijeenkomst voor topfiguren uit de politiek en het bedrijfsleven, maar deed dat op de vorige twee edities nog digitaal. Hij is dit keer persoonlijk naar Zwitserland gekomen om een speech te geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer