Buitenland
Nieuwe president Guatemala ingezworen na uren oponthoud

De tegen corruptie strijdende politicus Bernardo Arévalo is in de nacht van zondag op maandag ingezworen als president van Guatemala. Het heersende congres heeft zich maandenlang tegen zijn benoeming verzet en hield zijn inauguratie ook zondag nog urenlang tegen, maar midden in de nacht kon Arévalo eindelijk de eed afleggen.

ANP

De 65-jarige oud-diplomaat en -volksvertegenwoordiger won afgelopen augustus de Guatemalteekse verkiezingen door het arme land te beloven de corruptie aan te pakken. In de maanden daarna kreeg hij zelf beschuldigingen aan zijn broek van aanklagers, die ook weer in verband worden gebracht met corruptie. Internationaal wordt aangenomen dat de aantijgingen tegen Arévalo op weinig zijn gebaseerd.

Het congres zei zondag niet door te kunnen gaan met de inauguratie door de status van Arévalo’s partijgenoten. De partij (Semila) is namelijk nog geschorst vanwege fraudebeschuldigingen. Uiteindelijk werden alle 23 gekozen partijgenoten geaccepteerd en kon de ceremonie doorgaan.

Onder meer de Europese buitenlandchef Josep Borrell, de Colombiaanse president Gustavo Petro en de Spaanse koning Felipe waren naar Guatemala gekomen om de inauguratie bij te wonen. De Chileense president Gabriel Boric was ook gekomen, maar moest door de vertraging van het congres het uiteindelijke afleggen van de eed missen.

De delegaties van de EU, de Verenigde Staten, de Organisatie van Amerikaanse Staten en een aantal Latijns-Amerikaanse landen riepen het congres tussentijds op om zich te houden aan de grondwet en om „de wil van het volk” uit te voeren. Op een plein in de buurt hadden duizenden Guatemalteken zich verzameld om Arévalo te steunen. Na afloop hield hij daar zijn eerste speech als president, waarin hij opnieuw beloofde de corruptie uit te bannen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer