Buitenland

VS feliciteren verkiezingswinnaar Taiwan

De Verenigde Staten hebben de aankomende Taiwanese president Lai Ching-te gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken prees het „robuuste democratische systeem” op het eiland. Hij zei in een verklaring dat zijn land wil zorgen voor „vrede en stabiliteit” in de Straat van Taiwan, de zeestraat tussen China en Taiwan.

ANP
13 January 2024 17:53Gewijzigd op 13 January 2024 18:45

De VS worden gezien als de belangrijkste buitenlandse bondgenoot van Taiwan, dat formeel de Republiek China heet. Toch heeft Washington, net als de meeste landen, geen officiële diplomatieke betrekkingen met het eiland. Het veel grotere communistische China ziet Taiwan als eigen grondgebied en probeert het eiland diplomatiek te isoleren. China heeft Lai eerder omschreven als een separatist en benadrukte na zijn overwinning dat de „hereniging” van China en Taiwan „onvermijdelijk” is.

Ook het Verenigd Koninkrijk heeft de aankomende president gefeliciteerd. „De verkiezingen van vandaag laten nog eens zien dat Taiwan een levendige democratie is”, concludeerde minister van Buitenlandse Zaken David Cameron. Hij sprak de hoop uit dat Taiwan en China gaan proberen „hun geschillen vreedzaam op te lossen door middel van een constructieve dialoog”. Cameron zei dat niet gedreigd zou moeten worden met geweld.

China stuurt regelmatig gevechtsvliegtuigen en marineschepen richting Taiwan om druk uit te oefenen. De VS zijn bewust terughoudend in hun mededelingen over hoe ze zouden reageren als China ooit besluit het eiland aan te vallen. Dat beleid wordt omschreven als strategische dubbelzinnigheid (”strategic ambiguity’) en moet afschrikwekkend werken. President Joe Biden heeft eerder wel laten doorschemeren dat hij Taiwan militair te hulp zou komen.

Lai zegt de vrede te willen bewaren en open te staan voor overleg met China. Hij heeft aangegeven het niet nodig te vinden om formeel de onafhankelijkheid uit te roepen van Taiwan. Dat heeft al sinds halverwege de vorige eeuw een eigen regering. De nationalisten van Chiang Kai-shek vestigden zich toen op het eiland. Ze hadden de Chinese burgeroorlog op het vasteland verloren van de communisten van Mao Zedong.

Taiwan heeft zo’n 23 miljoen inwoners en speelt een cruciale rol in de wereldeconomie. Het eiland geldt als een belangrijke producent van geavanceerde computerchips. Die industrie is omschreven als een ‘silicon shield’ tegen een invasie. De achterliggende theorie is dat het economische belang van Taiwan te groot is om op het spel te zetten in een militair conflict.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer