Veroordeelde Bouterse verschuilt zich in Surinaamse jungle, OM spoort hem op
Aan het boek over de Decembermoorden van 1982 in Suriname is weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Hoofdpersoon Desi Bouterse kwam vrijdagmorgen niet bij de gevangenis opdagen om zijn straf uit te zitten.
De voormalige legerleider staat nu te boek als een voortvluchtige veroordeelde crimineel. Veel Surinamers vinden dat hij niet snel genoeg opgepakt kan worden, desnoods met geweld.
Terwijl bouwvakkers keihard werkten bij het Militair Hospitaal in Paramaribo aan de speciaal voor Bouterse gebouwde gevangenis waar hij twintig jaar moet slijten, verzamelden een honderdtal aanhangers van de veroordeelde ex-dictator zich aan de rand van de stad bij zijn woning om hem te ondersteunen. Hij had zich op last van het openbaar ministerie moeten aanmelden bij de penitentiaire inrichting Santo Boma, waar hij tijdelijk zou worden opgesloten totdat zijn privégevangenis klaar is. Maar Bouterse liet zich niet zien.
Niet thuis
Volgens zijn vrouw Ingrid was hij niet thuis. Ze zei dat hij in het binnenland is, in de onmetelijke Surinaamse jungle en dat ze niet weet wanneer hij terug zal komen. Hij zou zich niet laten opsluiten en ze herhaalde het steeds weer gebruikte argument dat hij het slachtoffer is van een politiek proces en dat hij recht heeft op amnestie. Iets wat door de rechter verschillende malen is weerlegd.
Het overgrote deel van de Surinamers is echter van mening dat de ex-dictator nu de cel in moet om te boeten voor de Decembermoorden. „Bouterse heeft tot vervelens toe alle rechtsmiddelen gebruikt in pogingen zijn straf te ontlopen. Daar is hij niet in geslaagd, de rechter heeft gesproken”, concludeert Marianne Jap-A-Joe.
De 68-jarige heeft vanuit haar huis de ontwikkelingen van vrijdag gevolgd „omdat ik bang was dat er onrust zou ontstaan”, zegt ze. Veel mensen vreesden dat, maar dat bleek achteraf onterecht. Ook al omdat Bouterse kennelijk naar de jungle is gevlucht. Jap-A-Joe vindt dat onbegrijpelijk. „Hij is enorm laf. Accepteer dat je bent gestraft en onderga die straf dan ook. Wees een kerel en draag je lot. Nu moeten we maar afwachten waar dit zal eindigen.”
Verschanst
Alle ogen zijn nu gericht op verantwoordelijk justitieminister Kenneth Amoksi. Van hem wordt verwacht dat hij alles in het werk zal stellen om Bouterse op te sporen en in de kraag te vatten. Maar de voormalige president heeft zich naar verluidt ergens in de ondoordringbare en uitgestrekte jungle verschanst waar hij vele –soms geheime– plekken heeft waar hij zich kan verschuilen. Het wordt in ieder geval een hele klus om hem daar uit te halen. Wat Jap-A-Joe betreft gebeurt dat liever vandaag dan morgen. „Zodat we dit boek nu echt kunnen sluiten. En als het moet, mogen ze daar wat mij betreft geweld bij gebruiken. Dat heeft hij destijds als militaire leider immers ook veelvuldig gedaan.”
Ziekenboeg
Drie van vier bejaarde medeverdachten van de 78-jarige Bouterse, die gelijktijdig met hem werden veroordeeld tot vijftien jaar cel, meldden zich vrijdag wel bij de gevangenis. Daar werden ze vanwege hun zwakke gezondheid uit voorzorg direct overgebracht naar de ziekenboeg.