Buitenland
Poolse president wil gratie verlenen aan opgepakte politici

De Poolse president Andrzej Duda wil gratie verlenen aan twee voormalige toppolitici. Die zijn deze week opgepakt nadat ze een veilig heenkomen hadden gezocht in zijn presidentieel paleis.

ANP

Oud-minister van Binnenlandse Zaken Mariusz Kaminski en voormalig staatssecretaris Maciej Wasik zijn veroordeeld voor machtsmisbruik. Ze maakten deel uit van de voormalige conservatieve regering, die een bondgenoot had in Duda.

De president noemde de twee opgepakte oud-bewindslieden „politieke gevangenen”. Hij maakte na een ontmoeting met hun echtgenotes bekend dat hij de „procedure om gratie te verlenen” gaat inzetten.

Voormalig regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) heeft schande gesproken over de arrestatie van de voormalige topbestuurders. Er wordt donderdagmiddag een demonstratie gehouden bij het parlement in de hoofdstad Warschau.

Kaminski en Wasik kregen in 2015 ook al gratie van Duda, maar dat is later teruggedraaid door het Poolse hooggerechtshof. De president heeft al duidelijk gemaakt „niet te zullen rusten” tot ze weer vrij zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer