Buitenland
Rusland: IAEA tegengehouden in centrale Zaporizja om veiligheid

Rusland heeft bevestigd dat het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) de toegang is ontzegd tot delen van de kerncentrale van Zaporizja, maar stelt dat dat noodzakelijk is om veiligheidsredenen. Volgens de Russische nucleaire organisatie Rosatom wilden IAEA-inspecteurs een deel van de centrale in waar ze niet zomaar naar binnen mogen. De Oekraïense centrale is in Russische handen.

ANP

Het IAEA zei dat inspecteurs de reactorgebouwen niet in mochten. Volgens Renat Karsjaa van Rosatom wilden ze een zogenoemde containment of omhulling binnen, een belangrijk onderdeel van de veiligheidsconstructie van een centrale. „Een omhulling is, zeker als die verzegeld is, geen museum of een gebied om zomaar een wandeling te maken”, zei Karsjaa tegen RBC News. Toegang zou alleen zijn toegestaan met een „ondubbelzinnige noodzaak en in noodgevallen”.

IAEA-hoofd Rafael Grossi zei eerder deze week dat experts al twee weken geen toegang hebben tot de reactorgebouwen in een deel van de centrale. De organisatie zegt te blijven aandringen om toch toestemming te krijgen tot die gebouwen, waar de brandstof zich bevindt.

„De inhoud van de meest recente verklaring geeft ons aanleiding om te denken dat Rafael Grossi onvolledig is geïnformeerd, of dat de informatie is ingediend door mensen met weinig professionele scholing, wat moeilijk te geloven is”, zei Karsjaa in reactie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer