Buitenland
Rechter VS keurt nieuwe Republikeinse kieskaart van Georgia goed

Een federale rechter in de Amerikaanse staat Georgia heeft donderdag een Republikeinse herindeling van de kiesdistricten goedgekeurd, melden diverse Amerikaanse media. De nieuwe kieskaart was begin december al in het door Republikeinen gedomineerde parlement goedgekeurd.

ANP

In oktober had de rechter de Republikeinen bevolen een nieuwe kieskaart te ontwerpen. In de oude kaart telden de stemmen van zwarte kiezers minder zwaar mee, zo oordeelde de rechter destijds. Dat is in strijd met de Amerikaanse kieswet.

Op de nieuwe kieskaart is een kiesdistrict ten westen van Atlanta toegevoegd waarvan de bevolking in meerderheid zwart is. Daarbij sneuvelde echter ook een nabijgelegen district dat vertegenwoordigd wordt door de Democraat Lucy McBath, een zwarte vrouw. McBaths district telt voornamelijk zwarte, latino en Aziatische kiezers.

Democraten en burgerrechtengroepen betoogden in de rechtszaal dat de herziene kaart in strijd is met de eerdere uitspraak van de rechter. Die had immers bevolen dat Georgia het probleem niet kon verhelpen „door minderheidsdistricten elders te elimineren”’. Republikeinen beweerden dat de nieuwe indeling van de kiesdistricten conform de beslissing was omdat het district van McBath niet in meerderheid zwart is.

Republikeinen wonnen in Georgia negen van de veertien districten van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden bij de parlementsverkiezingen van 2022. Na de uitspraak van donderdag blijft die verhouding vermoedelijk ongewijzigd. Bij de parlementsverkiezingen van 2024 hoeven de Democraten op nationaal niveau slechts vijf zetels toe te voegen om de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te krijgen.

In de VS is veel te doen om het inrichten van kiesdistricten op een manier die de politieke concurrentie dwarsboomt. Als dit bewust gebeurt, wordt dit ‘gerrymandering’ genoemd. De Georgia-tak van de NAACP, een burgerrechtenorganisatie, heeft de nieuwe kaart al een „voorbeeld van raciale gerrymandering” genoemd. Het is nog niet duidelijk of de Democraten en hun medestanders tegen de nieuwe uitspraak in beroep gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer