Buitenland
VS: Twee artsen schuldig bevonden aan dood van Elijah McClain

Twee artsen in de Amerikaanse staat Colorado zijn door een jury schuldig bevonden aan de dood van de 23-jarige Elijah McClain, in 2019. Dat melden Amerikaanse media.

ANP

De zwarte McClain werd door de politie op straat aangehouden nadat een anonieme beller had gezegd dat hij er „geheimzinnig” uitzag. Hij bood verzet, werd door agenten in een wurggreep gehouden en kreeg door de twee artsen ketamine toegediend om hem te kalmeren. Hij raakte buiten bewustzijn en moest naar het ziekenhuis worden gebracht. Daar overleed hij na zes dagen.

De jury verwijt de beide artsen, Jeremy Cooper (49) en Peter Cichuniec (51), dood door schuld.

In hun verdediging voerden de artsen aan dat de agenten McClain ruw hadden behandeld en slecht met hen hadden gecommuniceerd over de situatie. Volgens hen was het toedienen van ketamine gerechtvaardigd omdat McClain geagiteerd was en in een staat van delirium verkeerde. Autopsie wees uit dat de dosis ketamine die ze toedienden te hoog was.

Van de agenten werden er eerder twee onschuldig bevonden en een derde schuldig aan lichtere vergrijpen. Een rechter moet bepalen wat de straf van deze agent en de twee artsen wordt.

De dood van Elijah McClain kreeg aanvankelijk alleen in plaatselijke media aandacht, maar werd breder bekend na de dood van de eveneens zwarte George Floyd in 2020, door gewelddadig optreden van de politie bij zijn aanhouding.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer