Binnenland

Comité Herdenking Slachtoffers Suriname: feestelijke dag

De veroordeling van oud-president en oud-legerleider Desi Bouterse van Suriname in hoger beroep tot 20 jaar celstraf voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982 is een „feestelijke en historische dag”. „Niet alleen voor de nabestaanden, maar voor heel Suriname”, zegt Romeo Hoost, voorzitter van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname.

ANP
20 December 2023 14:53Gewijzigd op 20 December 2023 15:16

Hoost is de neef van Eddy Hoost, een van de vijftien slachtoffers die omkwamen tijdens de Decembermoorden. Hoost noemt de uitspraak „prachtig” en zegt dat deze „bewijst dat de rechtstaat Suriname ondanks alles recht op zijn benen staat”. Volgens Hoost heeft Bouterse met de Decembermoorden Suriname „in duisternis gezet in 1982”.

Hoost zei de uitspraak te hebben verwacht. „Klaar is Kees, het is bevredigend. De moordenaar was al veroordeeld. De Krijgsraad had die uitspraak al een aantal keren herbevestigd.” Het beroep van Bouterse noemt hij „een nodeloze weg en rekken van de situatie”.

Bouterse kreeg de straf al twee keer eerder opgelegd. Het Hof van Justitie ging in het eindvonnis mee in dit besluit. De verweren van de oud-president zijn verworpen. De rechters hebben niet gevraagd om de onmiddellijke arrestatie van Bouterse, zoals het Openbaar Ministerie wilde. Volgens het hof zouden er in de Surinaamse wet geen mogelijkheden zijn voor onmiddellijke arrestatie. Bouterse was zelf niet bij de uitspraak aanwezig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer