Zuid-Korea, VS en Japan intensiveren militaire samenwerking
Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten hebben een systeem geactiveerd waarmee ze Noord-Koreaanse raketten vanaf het moment van lancering kunnen volgen en waarmee ze kunnen inschatten hoe bedreigend die zijn. De drie landen gaan ook vaker gezamenlijke militaire oefeningen houden. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie dinsdag bekendgemaakt in de nasleep van een Noord-Koreaanse raketlancering een dag eerder.
Die lancering kwam na gesprekken tussen de Verenigde Staten en Zuid-Korea in het weekend over een gezamenlijke nucleaire strategie. Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA zag leider Kim Jong-un persoonlijk toe op de lancering. KCNA verspreidde dinsdag ook foto’s waarop Kim te zien is bij de raket, in gezelschap van zijn minderjarige dochter.
De lancering van de raket, die volgens KCNA de Verenigde Staten kan bereiken, was bedoeld als „duidelijk signaal aan vijandelijke machten”, citeert het persbureau Kim. Onlangs arriveerde een Amerikaanse kernonderzeeër in Zuid-Korea en de VS hebben ook een vliegdekschip met bommenwerpers in het gebied.
Het persbureau bevestigde verder Zuid-Koreaanse berichten dat het om een zogeheten Hwasong-18 ging. Dat is een intercontinentale ballistische raket die voor de voortstuwing geen vloeibare brandstof gebruikt, maar een vaste, die onderdeel is van de raket. Daardoor kan de Hwasong-18 in enkele minuten worden gelanceerd en hebben tegenstanders minder tijd om tegenmaatregelen te nemen. De raket kan bovendien meerdere ladingen dragen, waaronder kernkoppen. De Hwasong-18 die maandag werd afgevuurd eindigde in de Japanse Zee, zo’n 1000 kilometer van Noord-Korea.