Kerk & religie
CIO tegen kerk: energieprijs 2024 lager, maar blijf zuinig stoken

Kerken zullen in 2024 minder betalen voor energie, maar het blijft verstandig om zuinig te stoken. Dat schrijft het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) in een advies.

Redactie kerk
Door hogere energieprijzen zien kerken zich soms genoodzaakt de thermostaat lager te zetten. beeld André Dorst
Door hogere energieprijzen zien kerken zich soms genoodzaakt de thermostaat lager te zetten. beeld André Dorst

De Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de Protestantse Kerk in Nederland publiceerde het advies vorige week op haar website.

De energieprijzen voor kerken die deelnemen aan het inkoopcollectief Energie voor kerken zullen in 2024 lager zijn dan in 2023, schrijft de commissie CIO-Kerkgebouwen in de nota. In 2023 moesten kerken die aan het collectief meededen de hoofdprijs betalen, doordat het collectief op een ongunstig moment gas en stroom had ingekocht.

Kerken moeten er echter wel rekening mee houden dat het prijsplafond van de overheid voor energie in 2024 verdwijnt en dat de belasting op gas stijgt.

Fleece deken

Besparen op energie „blijft daarom zinvol”, vindt de commissie. Bijvoorbeeld door het stookseizoen te verkorten, de maximumtemperatuur in de kerk op 15 graden te zetten, de kerk niet de hele week te verwarmen, de verwarming halverwege de kerkdienst weer uit te zetten of als dat kan een kleinere kerkruimte te zoeken. Bij een lagere temperatuur is het wel belangrijk de relatieve luchtvochtigheid in de gaten te houden. Bij een lagere temperatuur kan een hogere relatieve vochtigheid ontstaan, wat tot schimmelvorming kan leiden.

Voor alternatieve vormen van verwarming kunnen kerken denken aan fleece dekens, warmtekussens en, „zeer incidenteel”, infraroodverwarming.

Bij alle maatregelen is het wel belangrijk om „goed en tijdig te communiceren met kerkgangers, om hen te waarschuwen dat een dikkere jas misschien nodig kan zijn”, aldus de notitie.

Besparingsplicht

Verder informeert de commissie CIO-kerkgebouwen over de zogeheten energiebesparingsplicht. Kerken die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar gebruiken, zijn verplicht energiebesparende maatregelen te nemen en daarover te rapporteren aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Op 22 april 2024 is er weer een aanvraagronde voor de subsidie Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed, waarmee kerken een tegemoetkoming kunnen krijgen voor energiebesparende maatregelen. Spoed is dan geboden, aldus het CIO. Eerdere inschrijfrondes waren in een paar uur tijd al vol.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer