„Kinderen vaker mishandeld”
Veel meer kinderen in Nederland dan tot nu toe gedacht zijn slachtoffer van verschillende vormen van mishandeling. Dat constateert Operatie Jong, een samenwerkingsverband van zes ministeries op het gebied van jeugdzorg.
De organisatie denkt dat het om honderdduizenden gevallen per jaar gaat. Onder mishandeling verstaat Operatie Jong zowel het slaan van kinderen als psychische mishandeling en verwaarlozing.
Tot nu toe is altijd uitgegaan van 50.000 tot 80.000 gevallen van kindermishandeling per jaar. „Als je echter naar het aantal probleemgezinnen kijkt en je ziet de psychische druk waaronder de kinderen daar leven, dan is duidelijk dat 80.000 aan de lage kant is”, zegt een woordvoerder van de commissaris voor jeugd- en jongerenbeleid S. van Eijck. De vroegere staatssecretaris is door het kabinet benoemd tot voorman van Operatie Jong.
Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt voorlopig geen aanleiding te zien om uit te gaan van hogere cijfers dan 80.000. „Wat ons betreft is dit voorlopig uit de lucht gegrepen.” Dit jaar onderzoeken de universiteiten van Utrecht en Amsterdam de werkelijke omvang van de problematiek.
De nieuwe cijfers zijn volgens de woordvoerder van Van Eijck het resultaat van een inventarisatie, waarbij de gegevens van onder meer de ministeries van Justitie, Onderwijs en VWS bij elkaar zijn gebracht.
Operatie Jong is opgericht om de versnippering op het gebied van jeugdzorg en beleid daarvoor tegen te gaan.
Jaarlijks overlijden in Nederland vijftig tot tachtig kinderen als gevolg van mishandeling. Vorige week eiste staatssecretaris Ross van Volksgezondheid dat de wachtlijsten voor hulp aan mishandelde kinderen vóór het eind van dit jaar zijn weggewerkt. De bewindsvrouw zei dat in de Tweede Kamer, die zich bezorgd toonde over het stijgende aantal meldingen van kindermishandeling. Tussen 2003 en 2004 groeide het aantal meldingen van kindermishandeling van 6815 naar 8284. Hierdoor moeten mishandelde kinderen langer op behandeling wachten: in dezelfde periode steeg het aantal kinderen dat wacht op hulp van 919 tot 1391.
Ross wil dat ieder kind vanaf 2006 binnen vijf werkdagen geholpen kan worden. Bij ernstige kindermishandeling moeten hulpverleners zelfs onmiddellijk in actie komen. Eind 2006 moeten alle wachtlijsten in de jeugdzorg zijn weggewerkt. Het kabinet trekt jaarlijks 1 miljard euro voor jeugdzorg uit.
Steeds meer ziekenhuizen hanteren een formulier dat helpt bij de opsporing van kindermishandeling. Dat is een van de oorzaken van de stijging van het aantal meldingen.