Buitenland
Britse migratieminister weg na ruzie over deportatie migranten

De Britse minister van Migratie, Robert Jenrick, is opgestapt. Hij vindt dat een nieuw plan van premier Rishi Sunak om migranten uit te zetten naar Rwanda niet ver genoeg gaat en geen oplossing biedt voor de migratiecrisis waar het Verenigd Koninkrijk volgens hem mee kampt.

ANP

Eerder op woensdag had het kabinet van Sunak aangepaste noodwetgeving aan het parlement voorgelegd om snel met de deportatie van migranten naar Rwanda te kunnen beginnen. Een dag eerder had het VK een nieuwe overeenkomst gesloten met het Oost-Afrikaanse land over de migranten.

Met de nieuwe wet wil premier Sunak eerdere bezwaren van het Britse hooggerechtshof omzeilen, dat in november had geoordeeld dat de toenmalige wetgeving rond het deportatieprogramma onwettig was. Vorig jaar had ook het Europees Hof al eens een vlucht met asielzoekers vanuit het VK naar Rwanda op het laatste moment tegengehouden.

De nu opgestapte Jenrick had eerder geopperd dat het VK uit het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zou kunnen stappen. Ook in zijn ontslagbrief schrijft hij dat hij pleit voor een wet die „moeilijk ondermijnd kan worden door binnen- en buitenlandse rechtbanken”. Sunak was niet bereid zo ver te gaan.

Volgens de Britse minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly, die de noodwetgeving woensdag voor het parlement verdedigde, zijn de nieuwe plannen „wettig, eerlijk en noodzakelijk”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer