Proteststaking in Togolese hoofdstad
In de Togolese hoofdstad Lomé bleven de centrale markt en winkels dinsdag gesloten uit protest tegen de beëdiging van Faure Gnassingbe als opvolger van zijn vorige week overleden vader, president Gnassingbe Eyadema.
Overheidsgebouwen bleven gewoon open en de banken gaven evenmin gehoor aan de door oppositiepartijen uitgeroepen staking. Faure Gnassingbe werd maandag als president beëdigd, twee dagen nadat zijn vader was overleden en hij door het leger naar voren was geschoven als diens opvolger.
„Togo is geen erfmonarchie, dus het leger en het parlement hebben het recht niet om de zoon van president Eyadema aan het volk op te dringen”, zei Emmanuel Akwetey, een lasser die thuis was gebleven van zijn werk. „We moeten hem laten weten dat we het hier niet mee eens zijn. We protesteren.”
Volgens de grondwet had parlementsvoorzitter Fanbare Quattara Natchaba na de dood van Eyadema interim-president moeten worden en verkiezingen moeten uitschrijven. Om critici de mond te snoeren koos het parlement Gnassingbe zondag met ruime meerderheid tot voorzitter. Natchaba was in Europa toen de president aan een hartaanval overleed en kon niet naar Togo terugkeren omdat de autoriteiten de grenzen hadden gesloten. Hij vloog naar Benin, waar hij maandagavond een onderhoud had met president Mathieu Kerekou. Inmiddels zijn de grenzen weer geopend, maar of Natchaba naar Togo terugkeert, is niet bekend.
Kerekou sprak de hoop uit dat er een „vriendschappelijke oplossing” kan worden gevonden. Hij waarschuwde dat de gebeurtenissen in Togo op den duur een situatie kunnen creëren als in Ivoorkust, waar een staatsgreep in 2002 heeft geleid tot een opsplitsing van het land tussen de regering en rebellen.
De Afrikaanse Unie heeft de dubieuze machtsoverdracht in Togo veroordeeld als een militaire staatsgreep en dreigde maandagavond met niet nader genoemde sancties als de grondwettelijke orde niet snel wordt hersteld.