Buitenland
Duitsland stopt met claims op Italiaans beeld verkocht aan nazi’s

Duitsland stopt na jaren met het claimen van een standbeeld uit de oudheid dat op initiatief van de Italiaanse dictator Benito Mussolini in 1938 aan nazi-Duitsland werd verkocht. De Italiaanse minister van Cultuur, Gennaro Sangiuliano, heeft na een onderhoud met de Duitse ambassadeur in Rome bekendgemaakt dat het marmeren beeld van een discuswerper, bekend onder de naam Discobolus Lancellotti, in het Nationale Romeinse Museum blijft.

ANP

Mussolini bemerkte tijdens een bezoek van de Duitse dictator Adolf Hitler dat die het beeld erg mooi vond. Als vriendschappelijk gebaar regelde de Italiaanse leider de verkoop aan Duitsland waar het terechtkwam in het kunstmuseum Glyptothek in München. In 1948 werd het beeld van het voetstuk gehaald en naar Italië gebracht om dat het roofkunst uit de oorlog zou zijn. Dit heeft Duitsland altijd bestreden. De directeur van de Glyptothek, Florian Knauss, beklemtoonde laatst nog dat het kunstwerk op wettige wijze is verkocht en niet door Mussolini werd geroofd en weggegeven.

De museumdirecteur heeft in München nog steeds het voetstuk van de Discobolus Lancellotti. Het is niet duidelijk wat daarmee gaat gebeuren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer