Binnenland
Tientallen demonstranten bij protest op Dam tegen Geert Wilders

Op de Dam in Amsterdam zijn tientallen demonstranten samengekomen om te protesteren tegen PVV-leider en verkiezingswinnaar Geert Wilders. De demonstranten spreken onder de noemer ‘niet mijn premier’ naar eigen zeggen hun steun uit voor vrijheid van religie, mensenrechten, klimaatrechtvaardigheid, internationale solidariteit en de democratie.

ANP

Vanaf een podium met daaraan een spandoek waarop staat „Een land voor iedereen”, worden toespraken gehouden. Mensen hebben borden bij zich met teksten als „Voor vrijheid van religie”, en „Geef racisme geen ruimte”.

Het protest is georganiseerd door antiracismeclubs Comité 21 maart, het Collectief tegen Islamofobie en discriminatie, de*beweging en de Turkse arbeidersvereniging HTIB. Na het podiumprogramma met meerdere sprekers op de Dam lopen de demonstranten naar het beeld de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein.

Voorzitter Saida Derrazi van Comité 21 maart vindt Wilders’ gedachtegoed „een bedreiging voor grote delen van de maatschappij”. Volgens haar maken moslims, migranten en lhbti’ers zich grote zorgen. „We sluiten de actiedag af bij de Dokwerker als symbool van verzet tegen fascisme en extreemrechts.”

Wilders reageerde op een aankondiging van het protest vorige week op sociale media. „Engnekken”, schreef de politicus bij het bericht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer