Opinie

Geen noodrem in de AI-trein

Ruim twee weken geleden werd Sam Altman ontslagen. Een paar dagen later keerde de topman van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, weer terug. Wat een managementgedoe daar in Silicon City, dacht ik. Maar er zit meer achter.

Steef Post
2 December 2023 12:27Gewijzigd op 2 December 2023 12:30
beeld RD
beeld RD

De betekenis van deze machtsstrijd bij het bedrijf is moeilijk te overschatten. OpenAi werd in 2015 opgericht door een aantal zeer succesvolle ondernemers uit Silicon City. Het was een bijzonder bedrijf. De oprichters zaten er dubbel in. Ze wilden AI ontwikkelen, maar maakten zich tegelijk zorgen over de gevolgen van een snelle ontwikkeling van AI. De risico’s voor de mensheid waren groot. Een van de bestuurders van OpenAI, Ilya Sutskever, geciteerd in een artikel van journalist Stijn Bronzwaer (NRC 20-11-2023), maakt het gevaar concreet: „Computers behandelen ons straks, zoals wij nu onze huisdieren behandelen”, zei hij. „We houden van dieren. Maar als er een snelweg moet worden gebouwd, vragen we ze niet om toestemming.” Om te voorkomen dat de ontwikkeling van AI opgestuwd zou worden door economische belangen werd bij de oprichting een aantal maatregelen genomen. Het bedrijf had geen winstoogmerk en de macht kwam niet terecht bij aandeelhouders. Sam Altman kreeg als CEO zelf ook geen aandelen.

Het enorme succes van ChatGPT bracht de ontwikkeling van het bedrijf in een stroomversnelling en Altman zocht met het oog op wereldwijde concurrentie nieuwe investeerders om een belangrijke doorbraak te forceren, waardoor AI straks het werk van de dokter, de docent en de klantenservicemedewerker kan overnemen. Deze steeds commerciëler wordende aanpak botste met de voorzichtige lijn van de bestuurders en Sam Altman kreeg op vrijdag 19 november om 12 uur in een videoconferentie te horen dat hij ontslagen was.

Hoe het verder ging? Onder druk van een enorme tegenbeweging trad een deel van het bestuur af en keerde Altman terug als topman. Het bestuur werd aangevuld en geen van de bestuurders staat nog voor een behoudende, voorzichtige aanpak. Het gretige Microsoft krijgt een grotere vinger in de pap.

De gebeurtenissen in de bestuurskamer van ChatGPT zijn een signaal. We hoeven ons geen illusies te maken. Woensdag stond in deze krant een artikel waarin deskundigen hun oordeel geven over kunstmatige intelligentie. De kop was veelzeggend: ”ChatGPT bedreigt mensheid”. De risico’s zijn reëel, maar de trein dendert door zonder noodrem.

Het tweetal Microsoft en ChatGPT doet me denken aan het desastreuze duo dat ons in Openbaring 13 wordt gepresenteerd: het beest uit de zee, dat de macht symboliseert, en het beest uit aarde, de grote verleider. Beide zijn handlangers van de draak.

We kunnen ons zorgen maken over de toekomst. Ook voor onze kinderen en kleinkinderen. In welke wereld komen ze terecht? Maar morgen begint advent. Dan heffen we het loflied aan van hoop en verwachting. Jezus Christus is Koning. Hij komt. Hij zal machtigen van de tronen trekken, de hoogmoedigen verstrooien. In Zijn handen bevelen we onze kinderen. Zijn barmhartigheid is van geslacht tot geslacht over degenen die Hem vrezen.

De auteur is mediator, coach en ondernemer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer