Buitenland
VN-Veiligheidsraad schrapt na ruim 30 jaar wapenembargo Somalië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft op vrijdag unaniem besloten om de laatste restricties voor de verkoop van wapens aan de regering van Somalië weg te nemen. Daarmee is na meer dan dertig jaar een einde gekomen aan het wapenembargo voor het Oost-Afrikaanse land.

ANP

De VN stelden in 1992 het verbod in om wapens te verkopen aan Somalië, dat toen net in een burgeroorlog was gestort. Verschillende groepen vochten tegen elkaar en de troepen van de regering waren de controle kwijt. De VN begonnen met een missie om humanitaire hulp te bieden, maar de blauwhelmen trokken zich in 1995 terug.

Die burgeroorlog is nog steeds bezig en heeft het land met zo’n 16 miljoen inwoners verscheurd. Er zijn veel groeperingen actief in verschillende regio’s en het land is bekend komen te staan om de grootschalige piraterij voor de kust. Dat nu toch het wapenembargo wordt afgeschaft heeft te maken met de aanwezigheid van al-Shabaab. Die islamitische rebellenbeweging pleegt veel aanslagen in Somalië. Door het embargo weg te nemen, moeten de regeringstroepen beter kunnen vechten tegen al-Shabaab, dat banden heeft met al-Qaeda en de shariawetgeving wil invoeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer