Kerk & religie

Nieuwe kerk gereformeerde gemeente Veen krijgt naam Thabor

In Veen, Noord-Brabant, is eind vorige maand de nieuwe kerk van de gereformeerde gemeente in gebruik genomen. Het kerkgebouw voldoet aan alle eisen, maar de voorgevel is nog niet compleet.

Jan van Reenen
30 November 2023 18:56Gewijzigd op 4 December 2023 14:32
V.l.n.r.: H.M. Duijster. H. Waaijenberg en B.J. Bax. beeld RD, Anton Dommerholt
V.l.n.r.: H.M. Duijster. H. Waaijenberg en B.J. Bax. beeld RD, Anton Dommerholt

Die gevel met zijn donkere rode stenen mist de naam nog. Die wordt ”Thabor”, weet ouderling H.M. Duijster. „Gemeenteleden konden namen indienen. Er kwamen er ongeveer zeventig. De berg Thabor wordt in het Oude Testament genoemd en was mogelijk de berg der verheerlijking.”

De toren mist nog een klok. „Die komt er”, verzekert Bas-Jan Bax, voorzitter van de bouwcommissie. „Tijdens de bouw waren er vijf commissies: voor de bouw, de financiën, het interieur, de activiteiten en het orgel. Zij hebben, samen met de bouwbegeleider, een klok aangeboden.” Het bewijs van schenking bevindt zich in kartonnen vorm in de consistoriekamer.

Daar hangen vier portretten, van de vier predikanten die de gemeente gediend hebben, aan de muur: ds. A. Vergunst, ds. J. van Vliet, ds. T.M. van Dijk en ds. P. Melis. Op dit moment dient ds. E. Bakker de gemeente.

De kerkzaal omvat 500 zitplaatsen en kan eventueel worden uitgebreid door middel van het openen van een schuifwand en het bijbouwen van een galerij. De grijs gebeitste banken hebben een goud velours bekleding. De kerkzaal is eenvoudig. Voor de kansel staan een lessenaar en een doopvont. Aandachttrekkers zijn twee grote kroonluchters en een fris geverfd orgelfront.

„Het Bakker-Timmengapijporgel komt uit een niet meer in gebruik zijnde kerk in Sexbierum”, zegt Bax. „Het wordt tijdens de diensten nog niet bespeeld. Het wordt binnenkort in gebruik genomen.”

Bax laat de vele zalen en de grote technische ruimte zien. Verwarming gebeurt door middel van warmtepompen. Vanzelfsprekend is er luchtverversing. Hij roemt de vele vrijwilligers die geholpen hebben. „Je kon zien dat ze het deden met liefde tot de gemeente.”

De gemeente werd in 1835 gesticht als afgescheiden gemeente en ging in 1921 over van de Gereformeerde Kerken naar de Gereformeerde Gemeenten. Ze werd jarenlang geleid door ouderling Bertus Schreuders.

Het tweede kerkgebouw kwam er in 1962. Scriba Duijster weet nog dat de kerk in gebruik genomen werd en dat ds. H. Rijksen de kanselbijbel opende. „De kerk telde toen ongeveer 350 zitplaatsen. Ze is in 1976, in de tijd dat ds. Vergunst hier stond, uitgebreid tot 500 plaatsen en versterkt. Het bleek dat er geen heipalen waren gebruikt.”

In de loop van de jaren is er veel onderhoud aan het oude kerkgebouw geweest, mede als gevolg van het feit dat het gebouw ernstige constructiefouten vertoonde. „Daarbij kwam dat het zachtboard in het plafond de brandveiligheid niet ten goede kwam.”

In 2014 stemde de gemeente over nieuwbouw. Die haalde het net niet. Duijster: „We zijn toen begonnen met sparen. In 2019 kwam er weer een stemming en was 85 procent van de aanwezige leden voor nieuwbouw.”

De daadwerkelijke bouw ging in april 2022 van start. De totale kosten bedroegen 4 miljoen euro. De ingebruikname vond plaats op 27 oktober, door ds. E. Bakker. In de tussentijd kerkte de gemeente in een bedrijfshal, waar de preekstoel en de banken naartoe verplaatst waren.

De gemeente telt op dit moment 530 leden, deelt ouderling B. Waaijenberg mee. „De meeste leden waren er in de tijd van ds. Vergunst: ongeveer 700. De laatste jaren loopt het aantal langzaam terug.”

„Maar”, vervolgt hij, „de Heere betoont nog dat Hij van ons afweet. Tijdens de huisbezoeken horen we soms dat de prediking tot onderwijs mag zijn en onze predikant mag ervaren dat hij zijn woord hier kwijt kan.”

Hij heeft hoop, ook voor de jongere generatie. „Zo heeft een aantal jongvolwassenen zich het vorige winterseizoen beziggehouden met het bestuderen van ”De Christinnereis” en ”De Heilige Oorlog” van John Bunyan. Ze zijn geïnteresseerd en hebben wezenlijke vragen.” Er zitten ook jonge mensen in de kerkenraad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer