Hoe ChristenUnie en CDA verder moeten na zetelverlies
Met de grote winst van de PVV en het verlies van alle coalitiepartijen zien de komende jaren er naar verwachting heel anders uit. In Sprekend RD zoomt politicoloog Vandeputte in op de christelijke partijen die zetels moesten inleveren: ChristenUnie en CDA.
Vandeputte, werkzaam als journalist bij EW Magazine, noemt de uitslag „een kaakslag” voor het CDA. De partij zakte van 15 naar slechts 5 zetels en zal zich dus anders gaan opstellen in de Tweede Kamer. Ondanks het verlies ziet Vandeputte wel een nieuw elan onder de pas aangetreden fractievoorzitter Henri Bontenbal.
De CU bleef steken op 3 zetels. Volgens de politicoloog heeft de partij niet genoeg aandacht gegeven aan het thema dat de verkiezingen domineerde: migratie. „Je ziet dat een groot deel van de mensen die op de CU wilde gaan stemmen, de migratie wilde beperken. Om dan toch te zeggen dat iedereen welkom is, dat is strategisch niet slim.” Bovendien is er een discrepantie tussen het partijbestuur, de fractieleden en de achterban van de CU. Het eerste is progressief, de laatste twee conservatiever. Dat zorgt voor spanningen binnen de partij.
Voor zowel CU als CDA heeft de politicoloog huiswerk: herbronnen op de eigen identiteit. Door regeringsdeelname zijn de partijen minder uitgesproken geworden; ze moeten weer laten zien waar ze voor staan.
Met de verkiezingsnederlaag van CU en CDA zijn de christelijke partijen verder gemarginaliseerd. Samen met de SGP zijn ze sinds woensdag goed voor slechts 11 zetels. Een fusie tussen CDA en CU, waar af en toe over gesproken wordt in de media, acht Vandeputte nu niet realistisch. Daarvoor zijn de identiteit en de achterban van de partijen te verschillend. „De achterban van de CU is overtuigd christen, terwijl het gros van CDA-achterban de Bijbel als inspiratiebron ziet. Dat verschil is niet zo makkelijk te overbruggen.” Maar helemaal ondenkbaar is het niet.
Beluister hier de podcast: