Wilders: wij hebben in 2010 geleerd compromissen te sluiten
PVV-leider Geert Wilders wil „heel graag” meeregeren, en zegt bereid te zijn compromissen te sluiten met coalitiepartners. Door mee te doen aan het - uiteindelijk geklapte - gedoogkabinet in 2010, heeft hij geleerd concessies te doen en te onderhandelen. „Dat heeft een partij als GroenLinks of de SP nog nooit gedaan”, zegt de PVV-voorman aan de vooravond van de verkiezingen waarbij hij naar verwachting flink zal groeien.
Hoewel veel partijen samenwerking met de PVV uitsluiten, verwacht Wilders toch plaats te nemen aan een formatietafel na de verkiezingen. „Ik heb op een aantal islamstandpunten, zoals u weet, al gezegd dat wij die in de vrieskast kunnen zetten.” Daarmee hoopt Wilders andere partijen te overtuigen met hem te onderhandelen, hoewel partijen als VVD en NSC daarin nog niet meegaan. Ze benadrukken dat de PVV in haar verkiezingsprogramma nog steeds islamitische scholen, korans en moskeeën wil verbieden. Zij zien ook niets in zijn pleidooi om Nederland uit de Europese Unie te laten vertrekken.
Over de standpunten die niet „in de vrieskast” worden gezet, is het een kwestie van onderhandelen, zegt Wilders. Elke partij zal water bij de wijn moeten doen. „We hebben aan die tafel gezeten en we hebben laten zien dat we compromissen konden sluiten”, zegt hij verwijzend naar de gedoogconstructie uit 2010. Met steun van de PVV kwam het eerste kabinet-Rutte tot stand, dat in 2012 weer klapte. Jarenlang benadrukte premier Mark Rutte dat Wilders wegliep van de onderhandelingen op het Catshuis om miljardenbezuinigingen door te voeren. Maar, benadrukt Wilders, zijn partij had al „getekend” voor miljardenbezuinigingen „die heel veel pijn deden voor onze kiezers”.
Opnieuw zo’n gedoogconstructie ziet hij overigens niet voor zich. „Ik sluit niets uit, maar het heeft zeker niet mijn voorkeur: mijn voorkeur heeft gewoon meedoen.”
De PVV stijgt de afgelopen dagen ineens hard in de peilingen. Dat was volgens Wilders ook merkbaar in het slotdebat van de NOS op de dinsdagavond voor de verkiezingen. Ook partijen die niet met hem in debat waren, haalden soms uit naar de PVV-voorman. „Als je niet meedoet en er wordt dan aan je gerefereerd. Dat is toch wel een nieuwe ervaring”, blikt Wilders terug.