Kritieke 2 gradengrens voor het eerst verbroken
De gemiddelde wereldwijde dagtemperatuur was vrijdag voor het eerst 2 graden boven pre-industrieel niveau. Dat bleek zondag uit voorlopige gegevens van de Europese klimaatdienst Copernicus.
Samantha Burgess, adjunct-directeur van Copernicus meldde dat de wereldtemperatuur afgelopen vrijdag gemiddeld 1,17 graden boven de niveaus van 1991-2020 lagen, waardoor het de warmste 17 november ooit was. Het instituut schatte de wereldtemperatuur op 2,06 graden boven de niveaus van 1850-1900 (pre-industrieel).
Sinds de industriële revolutie verbrandden mensen op grote schaal fossiele brandstoffen (kolen, olie en gas) waardoor grote hoeveelheden van het broeikasgas CO2 in de atmosfeer terechtkomt. CO2 heeft de eigenschap om zonnestraling vast te houden en zo de aarde op te warmen.
De overschrijding van de 2 gradengrens komt twee weken voor de start van de COP28-klimaatconferentie in Dubai. Daar onderhandelen landen onder leiding van de Verenigde Naties over maatregelen om de belofte van het Parijsakkoord na te komen. Tijdens de klimaattop in Parijs (COP21) in 2015 is afgesproken om de opwarming van de aarde tot 2 graden boven pre-industriële niveaus te beperken, met de ambitie om het onder 1,5 graden te houden.
Niet geschonden
Dit incident van meer dan 2 graden opwarming op één dag „betekent niet dat het Parijsakkoord is geschonden”, vertelde Burgess bij de Amerikaanse nieuwszender CNN. „Maar het benadrukt hoe we die internationaal overeengekomen grenzen naderen. We kunnen verwachten dat we de komende maanden en jaren vaker dagen zullen zien met 1,5 graden of zelfs 2 graden opwarming.”
Richard Allan, hoogleraar klimaatwetenschap aan de Universiteit van Reading, noemde de overschrijding bij CNN een „kanarie in de kolenmijn” die „de urgentie van het aanpakken van de uitstoot van broeikasgassen benadrukt”.
Wetenschappers waarschuwen dat een wereld die het hele jaar warmer is dan 2 graden boven pre-industrieel grote gevolgen zal hebben. De opwarming zal leiden tot droogtes, verwoestende branden, sterkere orkanen, het afsmelten van ijskappen, zeespiegelstijging en afsterven van koraalriffen.