Kritiek op uitingen van NSC en van SGP
NSC-voorman Pieter Omtzigt wil onder voorwaarden toch premier worden als zijn partij woensdag de meeste zetels haalt. En de SGP doet aan doelgroepencommunicatie.
Bij vrijwel elk interview met NSC-voorman Pieter Omtzigt krijgt hij de vraag voorgeschoteld of hij al dan niet premier wil worden. Op zich begrijpelijk want in de Nederlandse politiek levert de grootste partij meestal ook de minister-president.
Maar Omtzigt hield tot nu toe de boot steeds af. Hij ziet zichzelf meer als iemand die vanuit de Tweede Kamer zijn werk gedegen verricht. Dat maakte hem ook groot in de peilingen.
Zondag zei Omtzigt dat hij toch wel premier wil worden. Maar het kabinet moet dan wel bestaan uit vakministers die niet zijn gebonden aan een dichtgetimmerd regeerakkoord. „Dan sta ik ervoor open”, zei Omtzigt in Buitenhof.
Onder vakministers verstaat Omtzigt dan mensen die hun sporen hebben verdiend als deskundige op hun vakgebied. In het huidige demissionaire kabinet zijn minister Kuipers van Volksgezondheid en minister Dijkgraaf van Onderwijs zulke personen. Maar of deze D66’ers het nu zo goed gedaan hebben… Omtzigt zou in ieder geval wel leiding willen geven aan een dergelijk kabinet met deskundigen. Overigens houdt Omtzigt de optie open om ook in dat geval gewoon in de Tweede Kamer te gaan.
De grootste opponenten van Omtzigt sprongen direct bovenop de uitlatingen van Omtzigt. „Hij wisselt in zijn duidelijkheid”, grapte Timmermans. VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz laakte juist de terughoudendheid Omtzigt. Op X laat zij weten dat leiderschap keuzes maken en besluiten nemen is. „Niet eindeloos twijfelen of met vage toverformules komen.”
Doelgroepen
Kranten, tijdschriften, websites, sociale media en exploitanten van billboards verdienen deze weken met elkaar tonnen aan advertentie-inkomsten vanwege de verkiezingscampagne.
Ook de SGP doet daar volop aan mee. De partij adverteert niet alleen in RD en ND, maar ook in kranten als Trouw en de Volkskrant.
Nu viel het verschillende mensen, die de advertenties van de partij onder ogen kwamen, op dat er enige subtiele verschillen zijn. In RD en ND stelt de partij dat ze zich wil „houden aan Gods Woord”. In Trouw en de Volkskrant staat dat de SGP „een klassiek-christelijke partij” is.
Een ander opmerkelijk verschil is dat in RD en ND staat dat de partij een vriend van Israel is. Die regel staat er in Trouw en de Volkskrant niet bij.
De reactie op X over deze SGP-actie lopen nogal uiteen. „Ouderwetse Farizeeërs dus”, stelt ene Roeland van Zeijst. Terwijl universiteitshoogleraar en natuurkundige Cees Dekker er juist alle begrip voor heeft: „Lijkt me niks mis mee: communicatie aanpassen aan je publiek.”