Media Israël: deal over vrijlating zeventig gijzelaars op handen
Volg de laatste ontwikkelingen rondom de oorlog in Israël via het liveblog.
Advertentie
Volgens Israëlische media is een deal nabij over de vrijlating van zeventig door Hamas in de Gazastrook gegijzelde personen. In ruil daarvoor zou Israël enkele honderden Palestijnse gevangenen moeten laten gaan, meldt de Israëlische zender Kanaal 13. De overeenkomst zou de komende dagen worden afgerond.
De Amerikaanse president Joe Biden heeft eveneens duidelijk gemaakt dat hij binnenkort een akkoord verwacht over de vrijlating van gijzelaars. Hij kreeg de vraag of een deal nabij is. „Ja”, zei hij. Hij benadrukte dat hij er verder niets over kan zeggen.
Er valt me iets op in talkshows over de oorlog in Israël en Gaza. Israëlische vertegenwoordigers spreken structureel hun treurnis uit over burgerdoden in Gaza, terwijl vertegenwoordigers van de Palestijnse zaak moeite hebben empathie te tonen voor Israëlische burgerslachtoffers en gegijzelden.
De Chinese president Xi Jinping heeft over de situatie in de Gazastrook gebeld met zijn Franse collega Emmanuel Macron. Volgens Chinese staatsmedia hebben ze hun visies op de oorlog tussen Israël en Hamas uitgewisseld en willen ze beiden een „ernstigere humanitaire crisis voorkomen”.
Xi en Macron zouden het eens zijn dat een tweestatenoplossing de manier is om een einde te maken aan het conflict tussen de Israëliërs en de Palestijnen. De wereldleiders hebben afgesproken met elkaar te blijven communiceren over regionale kwesties en over de stabiliteit in de wereld.
Over enkele dagen reist de Franse minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna naar Beijing om met delegaties van onder meer Jordanië, Egypte, Saudi-Arabië en de Palestijnse Autoriteit te praten over de-escalatie in Gaza.
In het Israëlische parlement is het tot botsingen gekomen tussen familieleden van mensen die gegijzeld zijn door Hamas en uiterst rechtse politici, schrijft de krant The Times of Israel. De partij Joodse Kracht (Otzma Yehudit) heeft gedreigd met de doodstraf voor terroristen van Hamas en de families van gijzelaars zijn bang dat die harde taal gevaarlijk kan zijn voor de Israëliërs die vast worden gehouden in de Gazastrook.
De krant spreekt van „chaos” en geschreeuw over en weer in de Knesset, het Israëlische parlement, waar een zitting van de Nationale Veiligheidscommissie was. „Stop met praten over het doden van Arabieren en begin met praten over het redden van Joden”, riep een van de aanwezigen tegen de parlementariërs. Joodse Kracht-politicus Almog Cohen reageerde dat de families van de gijzelaars niet de enigen zijn met pijn. Hij zou vrienden hebben begraven na de aanval van Hamas op 7 oktober. „Mijn vriend is een gijzelaar in Gaza en hij heeft trouwens nog nooit van jou gehoord. Zeg niet dat wij Arabieren willen doden. Wij zijn niet erop uit gegaan om hen te vermoorden op die sabbat. Zij kwamen om ons te vermoorden.”
Hoewel zowel Israël als Hamas nog een slag om de arm houdt, lijkt een overeenkomst over de vrijlating van enkele tientallen gijzelaars in Gaza spoedig rond te kunnen komen.
Het Israëlische dagblad Ha’aretz was maandagmorgen nog voorzichtig. De krant sprak met een anonieme functionaris die bij de onderhandelingen is betrokken. Volgens hem is er „meer geduld” nodig. Hij waarschuwde dat de besprekingen tussen Hamas en Israël al twee keer zijn stukgelopen, juist op het moment dat een deal ophanden leek. Een van de redenen dat de besprekingen niet sneller verlopen is dat Hamasleider Yahya Sinwar niet voortdurend in contact staat met het team van onderhandelaars.
Tegelijkertijd liet dezelfde bron aan Ha’aretz weten dat de Palestijnse beweging bereid zou zijn meer gijzelaars vrij te laten dan aanvankelijk de bedoeling was. De afgelopen dagen deed steeds een getal van vijftig de ronde. In ruil daarvoor zou Israël tientallen Palestijnse vrouwen en kinderen die in Israëlische gevangenissen zitten loslaten en een staakt-het-vuren van vijf dagen in acht nemen.
Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) bezoekt maandag Israël en de Palestijnse gebieden, meldt ze op X. „Ik heb hier diverse ontmoetingen en ga in gesprek met ministers en delegaties”, aldus de bewindsvrouw.
Bruins Slot grijpt het bezoek aan om ook „de Nederlandse vertegenwoordiging” in het gebied te bezoeken.
De Verenigde Naties schatten dat zondag nog eens 20.000 mensen naar het zuiden van de Gazastrook zijn gevlucht. De organisatie voor humanitaire zaken van de VN (OCHA) baseert zich op waarnemingen van medewerkers in het gebied.
De meeste vluchtelingen reisden te voet, met karretjes of in bussen. In de Gazastrook zijn naar schatting ruim 1,7 miljoen mensen ontheemd geraakt door de aanhoudende strijd. Dat komt neer op ongeveer driekwart van de totale bevolking van het dichtbevolkte kustgebied.
Het Israëlische leger heeft beelden van beveiligingscamera’s vrijgegeven waarop, zo zegt de krijgsmacht, te zien is hoe gijzelaars het Al Shifa ziekenhuis in Gaza-Stad worden binnengebracht nadat ze zijn ontvoerd tijdens de Hamas-aanval van 7 oktober op Israël.
In een van de clips wordt een man op een brancard door meerdere personen naar binnen gedragen. Minstens vier van hen zijn gewapend. In een andere video verzet iemand zich terwijl hij met geweld een gebouw wordt binnengesleept.
Advertentie
Het dodental door de oorlog tussen Hamas en Israël is in de Palestijnse Gazastrook tot boven de 13.000 gestegen, melden Palestijnse autoriteiten in het gebied. Sinds de ongekende golf van geweld op 7 oktober uitbrak, raakten ook 30.000 inwoners van Gaza gewond.
Zeker dertig vroeggeboren baby’s zouden uit het Al Shifaziekenhuis in Gaza-Stad zijn geëvacueerd en worden overgeplaatst naar ziekenhuizen in Egypte. Dat schrijft The Times of Israel op basis van het door Hamas gerunde gezondheidsministerie van de Gazastrook.
Mohammed Zaqut, directeur-generaal van de ziekenhuizen in Gaza, zegt tegen persbureau AFP dat „alle 31 baby’s” uit het Al Shifaziekenhuis zijn geëvacueerd, samen met drie dokters en twee verpleegkundigen. Volgens Zaqut worden voorbereidingen getroffen om de grens met Egypte over te steken.
Door Iran gesteunde Houthi-rebellen uit Jemen hebben een vrachtschip op de Rode Zee gekaapt, meldt het leger van Israël. Het schip was op weg van Turkije naar India. Volgens Israëlische media wordt het schip, de Galaxy Leader, geëxploiteerd door een bedrijf dat deels in handen is van de Brits-Israëlische zakenman Rami Ungar. Het vaart onder de vlag van de Bahama’s.
De Israëli spreken van „een zeer ernstig incident op mondiaal niveau”. Het leger benadrukt dat het vaartuig geen Israëlisch eigendom is en er geen Israëlische bemanningsleden aan boord zijn. Berichten over hoeveel bemanningsleden aan boord zijn lopen uiteen van 22 tot 25.
„Dit is opnieuw een Iraanse terreurdaad die een escalatie vertegenwoordigt van Iraanse oorlogszucht tegen de burgers van de vrije wereld, met daarmee gepaard gaande internationale gevolgen voor de veiligheid van mondiale scheepvaartroutes”, laat het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu weten.
Zo’n 10.000 mensen zijn zaterdag van het noorden naar het zuiden van de Gazastrook gevlucht, zegt de organisatie voor humanitaire zaken van de Verenigde Naties (OCHA). Het aantal is een schatting van VN-waarnemers ter plaatse. Onder de vluchtelingen zijn volgens OCHA ook onbegeleide kinderen.
De Israëlische ambassadeur in de Verenigde Staten, Michael Herzog, verwacht dat de Palestijnse beweging Hamas „de komende dagen” een aanzienlijk aantal gijzelaars vrijlaat. Israël is hoopvol, zei de diplomaat in een interview met de Amerikaanse zender ABC.
De Amerikaanse krant The Washington Post had eerder gemeld dat er een voorlopige deal tussen Hamas en Israël was bereikt, maar dit werd ontkend door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en Amerikaanse functionarissen. Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat de inspanningen om tot een overeenkomst te komen, worden voortgezet.
De premier van Qatar, Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, heeft er steeds meer vertrouwen in dat de overeenkomst tussen Israël en Hamas over het vrijlaten van gijzelaars zal worden gesloten. De uitdagingen die nog in de weg staan van een akkoord zijn alleen praktisch en logistiek van aard, zei hij zondag.
De premier sprak over „pieken en dalen” bij pogingen van Qatar om de deal te sluiten in de afgelopen weken. Naast Qatar zitten ook de Verenigde Staten aan tafel bij de onderhandelingen tussen Israël en Hamas.
Verschillende media speculeren over de inhoud van de mogelijke deal. The Washington Post schreef zaterdagavond dat een akkoord dichtbij was. Dat zou volgens de Amerikaanse krant inhouden dat de gevechten in Gaza vijf dagen worden gestaakt. In die periode zouden dan tientallen gijzelaars worden vrijgelaten die 7 oktober door Hamas werden meegenomen. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering reageerde direct dat zo’n akkoord nog niet was gesloten.
De Verenigde Staten werken hard aan een overeenkomst voor een tijdelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook, maar een akkoord tussen Israël en Hamas is er nog niet. Dat laat een woordvoerder van het Witte Huis weten na berichtgeving van The Washington Post dat een voorlopig akkoord zou zijn bereikt.
De krant schreef zaterdagavond laat dat de partijen waren overeengekomen de gevechten vijf dagen lang te staken. In die periode zouden tientallen gijzelaars uit Gaza worden vrijgelaten. Ook zou in het voorlopige akkoord zijn opgenomen dat er meer humanitaire hulp, inclusief brandstof, aan Gaza wordt geleverd vanuit Egypte.
Voordat het artikel van The Washington Post naar buiten kwam, ontkende de Israëlische premier Benjamin Netanyahu al dat er een deal op handen is. Op een persconferentie zei hij zaterdagavond dat er „ongefundeerde geruchten en veel onjuiste berichten” zijn over een akkoord met Hamas. „Ik wil duidelijk maken: voor nu is er geen deal. Maar ik beloof dat we het zullen zeggen als er iets te melden is,” zei Netanyahu. Volgens de premier doet zijn regering er alles aan om „het grootst mogelijke aantal gijzelaars” vrij te krijgen.
Israël en Hamas hebben volgens The Washington Post een voorlopig akkoord bereikt over een tijdelijke onderbreking van de oorlog en het vrijlaten van tientallen gijzelaars.
In de overeenkomst zou staan dat tientallen in Gaza gegijzelde vrouwen en kinderen worden vrijgelaten en dat beide partijen vijf dagen lang geen gevechtsoperaties uitvoeren. In die periode zou ook meer humanitaire hulp, inclusief brandstof, aan Gaza worden geleverd vanuit Egypte. De deal is volgens de krant tot stand is gekomen met behulp van de Verenigde Staten.
Advertentie