Met AI gemaakte ‘levende kunstwerken’ in Rotterdam
De Kunsthal in Rotterdam toont vanaf zaterdag de uit zichzelf en continu veranderende installaties van de sterk opkomende Turkse kunstenaar en uitvinder Refik Anadol. Hij maakt zijn ‘levende schilderijen’ met onder meer kunstmatige intelligentie (AI), die er vervolgens zelf mee aan de slag gaat. Op basis van heel veel data ontstaan visuele spektakels die al op meerdere plekken in de wereld spraakmakend werden.
Zo is zijn werk geprojecteerd op The Sphere in Las Vegas, het grote bolvormige gebouw in de gok- en showstad. In het gezaghebbende museum MoMa in New York zaten het afgelopen jaar dagelijks mensen gefascineerd voor zijn Unsupervised, een kolossaal vierkant waarop vormen in allerlei kleuren elkaar continu afwisselen en zelfs over de zijkanten van het scherm lijken te lekken.
Het werd omschreven als een droom of meditatie op basis van gegevens over de collectie van het MoMa. De 38-jarige Anadol is volgens de Kunsthal bezig met de vraag „of machines kunnen leren, een bewustzijn kunnen creëren, en uiteindelijk zelfs kunnen dromen”.
De Kunsthal komt nu met zijn eerste solotentoonstelling in Nederland, Living Paintings: Nature. Te bezoeken is onder meer de installatie Living Painting: Immersive Room. „In een driedimensionale, kinetische en architectonische ruimte word je omringd door een virtueel schouwspel, versterkt door licht en geluid”, zegt de Kunsthal. Verder zijn er twaalf ‘dataschilderijen’, waarvoor Anadol talloze afbeeldingen en gegevens van landschappen en natuurverschijnselen gebruikte.