Brits Hooggerechtshof doet uitspraak over omstreden Rwandadeal
Het Britse Hooggerechtshof besluit of het Verenigd Koninkrijk illegale migranten mag deporteren naar Rwanda. In juni oordeelde een rechter al dat het omstreden plan onwettig was, maar de regering ging in beroep bij het hoogste hof. Mensenrechten- en vluchtelingenorganisaties uitten stevige kritiek op de Rwandadeal, die tegen internationale verdragen in zou gaan.
Mocht de regering het beroep verliezen, dan komt premier Rishi Sunak waarschijnlijk onder grote druk te staan van partijgenoten om het Verenigd Koninkrijk terug te trekken uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het hof dat over de naleving van dat verdrag gaat, verhinderde in 2022 de deportatie van de eerste zeven migranten die uitgezet zouden worden naar Rwanda. Ook de Britse rechter die een streep door de plannen zette beriep zich op dat Europese verdrag. Als de Britten zich terugtrekken uit het verdrag zouden de deportaties dus weer mogelijk zijn.
Inmiddels hebben beide kamers van het Britse parlement de Illegal Migration Bill aangenomen, waardoor mensen die illegaal per boot aankomen in het Verenigd Koninkrijk het recht verliezen om asiel aan te vragen. Zij worden dan vervolgens naar „veilige” derde landen uitgezet, zoals Rwanda. Mensenrechtenorganisaties zetten ernstige vraagtekens bij de veiligheid van vluchtelingen in Rwanda. De regering in Rwanda krijgt in ruil voor de opvang van migranten 140 miljoen pond (160 miljoen euro) van de Britse regering.
Als de deal wel wordt goedgekeurd, verwacht de regering dat de eerste deportatievluchten begin volgend jaar kunnen plaatsvinden.