OM eist in hoger beroep tot negen jaar in zaak martelcontainer
Het Openbaar Ministerie heeft maandag in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol in hoger beroep straffen tot negen jaar cel geëist tegen de acht verdachten in de strafzaak rond de geruchtmakende martelcontainer in Wouwse Plantage.
De politie kwam het bizarre project in 2020 op het spoor dankzij de justitiële hack van cryptoservice Encrochat. Een groep mannen was bezig met het inrichten van loodsen in Wouwse Plantage (West-Brabant) en Rotterdam. In Wouwse Plantage werd een cellencomplex van zes zeecontainers gebouwd; een zevende container was ingericht als martelkamer, met onder meer een tandartsstoel waarop slachtoffers konden worden vastgebonden. In het complex werd een waar arsenaal aan martelgereedschappen gevonden.
„Gruwelijk”, aldus het OM. „De middelen die verdachten klaar hadden staan, laten weinig aan de verbeelding over voor wat betreft de afschuwelijke dingen die er met de gevangenen zouden gebeuren. Tenenknippers, scalpels, vingerboeien, een martelstoel, ga zo maar door”, somde de aanklager op.
In de loods in Rotterdam waren snelle auto’s gestald, die vermoedelijk zouden worden gebruikt voor ontvoeringen. Ook zijn er wapens en politie-uniformen gevonden.
Het geheel zou zijn bedoeld om criminele rivalen of vijanden te ontvoeren, gevangen te zetten en te martelen. De internationale cocaïnehandel zou het decor hebben gevormd van de even bizarre als griezelige criminele onderneming. Op 22 juni 2020 greep de politie in, toen de verdachten volgens het OM op het punt stonden een eerste slachtoffer in hun onderwereldgevangenis te plaatsen.
De rechtbank veroordeelde de groep mannen tot straffen die opliepen tot negen jaar.
Hoofdverdachte in de zaak is de 51-jarige Roger P., alias Piet Costa. Tegen hem eiste het OM 33 maanden, zoals ook opgelegd door de rechtbank. Justitie moet in zijn zaak rekening houden met de vijftien jaar cel die hij eerder in een grote drugszaak kreeg opgelegd.
De uitspraak van het hof staat gepland op 13 december.