PolitiekVerkiezingen

De Stemming: DENK zet nu in op beperken abortus

De termijn waarbinnen vrouwen abortus mogen plegen, moet veel korter worden, vindt DENK. Ook zou het volgens de partij goed zijn als de bedenktijd van vijf dagen terugkomt. Niet eerder waren deze punten in het verkiezingsprogramma van DENK te vinden.

2 November 2023 18:42Gewijzigd op 2 November 2023 18:49
DENK gaat de verkiezingen in met als nieuwe lijsttrekker de 32-jarige Stephan van Baarle. beeld ANP, Ramon van Flymen
DENK gaat de verkiezingen in met als nieuwe lijsttrekker de 32-jarige Stephan van Baarle. beeld ANP, Ramon van Flymen

Opvallend

Het vorige week verschenen verkiezingsprogramma van DENK kreeg de nodige aandacht, door plaatjes over het chemisch castreren van pedofielen en van PVV-leider Geert Wilders achter de tralies. Verderop in het programma viel echter nog meer opvallends te bespeuren.

De partij, met Stephan van Baarle als nieuwe leider, schrijft dat zij „strijdt voor de rechten van het ongeboren kind”. Met de huidige wetten zijn die onvoldoende geborgd, vindt DENK. Daarom wil zij dat de periode waarbinnen een foetus mag worden geaborteerd wordt gehalveerd naar twaalf zwangerschapsweken. Ook moet de verplichte beraadtermijn van vijf dagen, die vorig jaar werd afgeschaft, terugkeren.

Beide punten zijn nieuw ten opzichte van het vorige verkiezingsprogramma. Daarin stond namelijk niets opgenomen over abortus. De standpunten zijn echter niet alleen nieuw, maar ook tegengesteld aan hoe DENK eerder stemde.

In februari 2022 kwam FVD’er Pepijn van Houwelingen met een motie om de toegestane termijn voor abortus te verkorten naar achttien weken. DENK stemde toen tegen, maar nu pleit de partij dus zelf voor een maximum van twaalf weken. De motie van FVD was „te absoluut geformuleerd”, motiveert een woordvoerder van DENK de stemkeus van destijds. Volgens de zegsman zou de motie abortus in het geval van „dringende medische redenen” onmogelijk maken. Daarmee zou het de levens van vrouwen in gevaar kunnen brengen, stelt hij. In het verkiezingsprogramma is het standpunt over de termijn van twaalf weken echter óók „absoluut geformuleerd”; over uitzonderingen rept de partij niet.

En de afschaffing van de bedenktermijn die de partij nu terug wil? Daar stemde DENK vorig jaar vóór. Vanwaar de ommezwaai? Wijzigingen in een nieuw verkiezingsprogramma zijn niet ongewoon, stelt de zegsman van DENK. „Ons denken is niet statisch.” Het aangepaste standpunt over de beraadtermijn volgt op „vele gesprekken” met leden en niet-leden, aldus de woordvoerder.

Regenboog

Ook nieuw is dat DENK zich in het programma uitspreekt tegen „regenboogdwang”. Als voorbeelden noemt de partij onder meer onderwijs aan jonge kinderen over gendertransitie en het moeten meedoen aan Paarse Vrijdag. Kinderen zouden op school niet moeten worden geconfronteerd met regenboogdwang of „geseksualiseerd onderwijsmateriaal”, vindt DENK. Ouders zouden moeten kunnen bepalen waaraan zij hun kinderen wel en niet willen blootstellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer