Binnenland

Gezondheidsraad deelt advies over de ontwikkeling van embryo’s

Is het wenselijk om de mogelijkheid te krijgen embryo’s langer buiten het lichaam te laten ontwikkelen dan momenteel is toegestaan? Hier brengt de Gezondheidsraad dinsdag advies over uit. Wetenschappers mogen een embryo tot nu toe niet langer dan veertien dagen buiten het lichaam laten ontwikkelen.

ANP
31 October 2023 03:33

Demissionair minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft de Gezondheidsraad de vraag gesteld of het wenselijk is de termijn op te schuiven naar bijvoorbeeld 28 dagen. Daarmee zouden wetenschappers beter onderzoek kunnen doen naar de vroegste ontwikkeling van het menselijk lichaam.

Onderzoeker Ana Pereira Daoud van Maastricht UMC+ legde eerder in de Volkskrant uit waarom deze grens ooit op veertien dagen is gesteld. „Er is dan nog duidelijk geen sprake van zenuwweefsel, en dus is een pijnervaring uitgesloten. En tot op dat moment kunnen embryo’s nog splitsen in een meerling of fuseren, dus je kunt zeggen dat er pas na die veertien dagen sprake is van een individu in ontwikkeling.”

In de praktijk konden wetenschappers menselijke embryo’s tot nu toe maar een week buiten het lichaam in leven houden en ontwikkelen. Kuipers schreef echter vorig jaar in een brief aan de Tweede Kamer dat het „aannemelijk” lijkt dat het binnen afzienbare tijd mogelijk is om embryo’s langer „in kweek te houden, zelfs voorbij de veertien dagen”.

Sommige wetenschappers bepleiten dat het goed zou zijn om embryo’s na veertien dagen nog verder te kunnen onderzoeken, bijvoorbeeld om miskramen te voorkomen. Ook Pereira Daoud stelt op de website van Maastricht UMC+ dat de veertiendagengrens heroverwogen moet worden. Dat is omdat de huidige technologie steeds meer mogelijk maakt.

Wetenschappers publiceerden in september een onderzoek over de creatie van een kunstmatig embryo, zonder sperma, eicellen of baarmoeder. De Gezondheidsraad adviseert dinsdag ook over wat er moet gebeuren met kunstmatige embryo’s. De vraag is of embryo-gelijkende structuren (ELS) ook onder de Embryowet moeten vallen. Onderzoek naar kunstmatige embryo’s blijft in dat geval mogelijk, maar dan gaan wel voorwaarden gelden die nu ook op menselijke embryo’s van toepassing zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer