Iraanse mensenrechtenactiviste opgepakt bij begrafenis van tiener
De Iraanse advocate en mensenrechtenactiviste Nasrin Sotoudeh is opgepakt. Dat gebeurde volgens haar echtgenoot zondag bij de begrafenis van Armita Garawand (17). Die stierf zondag bijna een maand na een vermeende confrontatie met de zedenpolitie in een metro in Teheran.
De 60-jarige Sotoudeh is volgens het Iraanse persbureau Fars „opgepakt en overgedragen aan justitie” omdat ze geen hoofddoek droeg en voor „het verstoren van de mentale veiligheid van de samenleving”. Haar man zegt tegen persbureau AFP dat ze bij haar arrestatie in de Iraanse hoofdstad „hevig geslagen” is en ook andere aanwezigen bij de begrafenis zijn opgepakt.
Garawand werd volgens mensenrechtenorganisatie Hengaw op 1 oktober aangevallen door de zedenpolitie omdat ze geen hoofddoek droeg. De autoriteiten verklaren dat haar bloeddruk plotseling daalde en ontkennen dat er „fysieke of verbale ruzies” hebben plaatsgevonden. Op gepubliceerde beveiligingsbeelden is te zien dat de ongesluierde tiener bewusteloos uit een metro werd gedragen.
Sotoudeh is een van de bekendste voorvechters van mensenrechten van Iran en verdedigt activisten van de oppositie, onder anderen vrouwen die de hoofddoekplicht negeren. Ze kreeg in 2012 van het Europees Parlement de Sacharovprijs voor de vrijheid van meningsuiting. De Iraanse is meermaals gearresteerd en veroordeeld tot gevangenisstraffen.
Garawands overlijden komt ruim een jaar na dat van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij stierf nadat ze door de zedenpolitie was opgepakt voor het overtreden van de islamitische kledingvoorschriften. Daarop volgden massademonstraties tegen het Iraanse regime. Vrouwen zijn in Iran sinds 1983 verplicht hun haar en nek te bedekken, maar sinds Amini’s dood worden deze regels steeds vaker genegeerd.