Buitenland

Irak: VN dienden Saddam Hussein

Buitenlandredactie
4 February 2005 22:13Gewijzigd op 14 November 2020 02:11
BASRA – Kinderen voetballen op straat in de Zuid Iraakse stad Basra. Op de achtergrond rijdt een Brits legervoertuig. In heel Irak wordt uitgekeken naar de uitslagen van de verkiezingen van afgelopen zondag. Uit de 3,3 miljoen stemmen die tot vrijdag wa
BASRA – Kinderen voetballen op straat in de Zuid Iraakse stad Basra. Op de achtergrond rijdt een Brits legervoertuig. In heel Irak wordt uitgekeken naar de uitslagen van de verkiezingen van afgelopen zondag. Uit de 3,3 miljoen stemmen die tot vrijdag wa

NEW YORK - Irak zegt dat de corruptie in het olie-voor-voedselprogramma al is begonnen onder het vorige leiderschap van de Verenigde Naties, dat van secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali.De Iraakse VN-ambassadeur Samir Sumaidaie zei vrijdag tegen de pers dat vanaf het begin in 1996 het programma werd uitgevoerd volgens de eisen van de toenmalige president Saddam Hussein van Irak. Sumaidaie verlangt dat de VN Irak de 1,4 miljard dollar aan administratiekosten terugbetalen die ze gemaakt hebben tijdens het zeven jaren durende humanitaire programma. Ook wil Irak volgens de VN-ambassadeur de 30 miljoen dollar terug die zijn besteed aan het onderzoek naar fraude in het programma.

Donderdag verscheen een tussenrapport van de commissie die corruptie en fraude in het programma voor Irak onderzoekt. Daarin is sprake van ernstige belangenverstrengeling van met name Benon Sevan, die de directeur was van het olie-voor-voedselprogramma van de VN.

In Irak is een vrouwelijke Italiaanse journalist ontvoerd. Dat hebben een bron bij de Iraakse politie en het Italiaanse persbureau Ansa vrijdag gemeld.

De vrouw (Giuliana Sgrena) is meegenomen vlak bij een moskee in de hoofdstad Bagdad, maakte haar krant bekend. Sgrena schrijft voor het dagblad Il Manifesto. Ze had net haar redactie gebeld om te melden dat alles goed ging, toen ze werd ontvoerd. Haar tolk belde daarop weer de krant om de kidnap te melden.

De Italiaanse journalist Enzo Baldoni is vorig jaar gedood, nadat hij ergens tussen Bagdad en Najaf was ontvoerd. In september werden twee Italiaanse hulpverleners opgepakt en na drie weken vrijgelaten.

Drie Franse moslimextremisten die zich bij de opstandelingen in Irak hadden aangesloten, zijn sinds afgelopen herfst in handen van het Amerikaanse leger. Dat heeft de krant Le Figaro vrijdag gemeld. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dat de drie in Irak worden vastgehouden. Ze zijn in november gearresteerd in Fallujah.

De drie reisden naar Irak met behulp van een Parijs’ netwerk dat mensen rekruteerde om zich bij de opstandelingen in Irak aan te sluiten. Het netwerk werd vorige week met een aantal arrestaties opgerold.

Twee van de drie Fransen, de 22-jarige Peter Cherif en de 19-jarige Chekou Diakhabi, kwamen in het voorjaar van 2004 in Irak aan en werden in november gearresteerd in Fallujah, dat toen in handen was gevallen van de Amerikanen. Over de derde opgepakte Fransman werden geen bijzonderheden verschaft. Eerder werd al bekend dat drie door het netwerk uitgezonden moslimextremisten in Irak waren gesneuveld.

Woordvoerder Hervé Ladsous van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Frankrijk „zijn rechten zal doen gelden voor wat betreft consulaire bescherming voor de Fransen.” Amerikaanse militaire bronnen in Irak bevestigden dat drie Fransen daar worden vastgehouden in Camp Bucca, een detentiekamp van de VS in het zuiden van Irak.

De Franse regering bespreekt het lot van de drie gevangenen dinsdag in Parijs met de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice. Ook de situatie van drie Fransen die vastzitten op de Amerikaanse basis Guantanamo Bay komt dan aan de orde.

Een extremistische groepering heeft vrijdag op een internetpagina geclaimd donderdag 29 Iraakse politieagenten te hebben gedood en zeven agenten gevangen te hebben genomen.

De groep, het Leger van Ansar al-Sunna, stelt dat ze een konvooi van de Nationale Garde ten westen van Bagdad in een hinderlaag heeft overvallen.

Bij Diwaniya hebben opstandelingen vrijdag zes Iraakse soldaten gedood. De rebellen vielen bij de plaats in het zuiden een legerkonvooi aan, aldus de politie. Het konvooi was onderweg naar Bagdad voor een training.

Vrijdag werd ook een Iraakse wegenbouwer die voor het Amerikaanse leger, ten westen van Bagdad doodgeschoten. Het slachtoffer gaf leiding aan een wegenbouwproject op de luchthaven van Bagdad. Hij werd doodgeschoten toen hij op weg was naar het vliegveld, op een snelweg door de woestijn waar opstandelingen vaker toeslaan.

In Bagdad brachten opstandelingen in de nacht van donderdag op vrijdag explosieven tot ontploffing in een sjiitische moskee, na de bewakers van de moskee te hebben verjaagd. Door de explosie werd een gat in een muur geslagen. In het centrum van Bagdad werd een Amerikaans legerkonvooi vrijdag getroffen door een bom, maar niemand raakte gewond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer