Buitenlandorkaan otis

Orkaan Otis trekt spoor van verwoesting in Mexico

Orkaan Otis is woensdag bij de Mexicaanse kuststad Acapulco aan land gekomen met snelheden tot 322 kilometer per uur. De tropische cycloon liet een spoor van verwoestingen na. Vier vragen.

26 October 2023 10:16Gewijzigd op 26 October 2023 10:31
Orkaan Otis heeft veel schade veroorzaakt in de Mexicaanse badplaats Acapulco. De autoriteiten sturen noodhulp en doen er alles aan om de communicatie te herstellen. beeld AFP, Francisco Robles
Orkaan Otis heeft veel schade veroorzaakt in de Mexicaanse badplaats Acapulco. De autoriteiten sturen noodhulp en doen er alles aan om de communicatie te herstellen. beeld AFP, Francisco Robles

Op X is te zien hoe in een ziekenhuis van alles rondvloog, nadat het glas uit de sponningen was geslagen. De regen gutste in stromen naar beneden.

Hoe ernstig pakte Otis uit?

De cycloon ging in het bergachtige zuiden van Mexico gepaard met huizenhoge golven, aardverschuivingen, modderstromen en heftige regenval, tot wel 500 millimeter in 24 uur. De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador reisde woensdag met de auto naar de toeristische kustplaats Acapulco om zich op de hoogte te stellen van de schade van cycloon Otis. Onderweg strandde hij door omgewaaide bomen en modderstromen op de snelweg tussen Mexico-Stad en Acapulco.

Over slachtoffers is nog niets bekend, aldus Lopez Obrador. Mexicaanse media meldden dat in een ziekenhuis in Acapulco ten minste zestien patiënten zijn overleden nadat de stroom was uitgevallen.

Hoe ontstaat zo’n orkaan?

Een cycloon ontstaat rond de evenaar boven zee bij een zeewatertemperatuur van minstens 27 graden. Wanneer in een stabiele atmosfeer boven de oceaan warme, vochtige lucht opstijgt, kan er in de lucht een megadraaikolk van wolken ontstaan rond een warme kern, het oog van de orkaan.

Zeewater verdampt en stijgt op. Deze damp condenseert, waardoor het gaat regenen, en daarbij komt warmte vrij. Door deze warmte stijgt lucht op, waardoor de luchtdruk daalt en de nog aanwezige waterdamp afkoelt en condenseert.

Een orkaansysteem versterkt zichzelf. Door de dalende luchtdruk in het oog wordt voortdurend vochtige lucht uit de omgeving aangezogen. Die condenseert, waardoor het nog harder gaat regenen; er komt nog meer energie vrij, waardoor de luchtdruk verder daalt en het steeds harder gaat waaien.

19781503.JPG
Mensen lopen langs een weg die werd verwoest en weggespoeld bij Acapulco. Doordat de krachtige orkaan een spoor van vernietiging achterliet, strandden tal van toeristen. beeld AFP, Rodrigo Oropeza

Hoe lang gaat de vorming van een orkaan door?

Boven land neemt de kracht snel af, doordat deze niet meer wordt gevoed met verdampend zeewater. Otis schaalde snel af van categorie 5 naar 3 toen deze aan land was gekomen.

Waardoor kon orkaan Otis zo krachtig worden?

Door klimaatverandering is het zeewater de laatste decennia warmer geworden. Ook heeft zich in de Stille Oceaan een gigantische warmwaterbel ontwikkeld. Deze beweegt momenteel naar het oceaanoppervlak voor de kust van Zuid- en Midden-Amerika. Het koele zeewater warmt daar sterk op. Dit verschijnsel heet El Niño. Hoe warmer het zeewater, hoe meer orkanen zich kunnen vormen, en hoe krachtiger ze kunnen uitpakken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer