Japan mag sterilisatie voor geslachtsverandering niet verplichten
Japan mag burgers niet verplichten om zich te laten steriliseren als ze hun geslacht voor de wet willen veranderen. Dat is strijdig met de grondwet, oordeelde het hooggerechtshof volgens Japanse media.
De Japanse omroep NHK omschrijft de uitspraak als een mijlpaal. De zaak was aangespannen door een persoon die sinds haar geboorte als man staat geregistreerd, maar zich inmiddels als vrouw identificeert.
De vrouw kreeg gelijk van het hoogste hof. Dat oordeelde dat de verplichte sterilisatie strijdig is met de lichamelijke onaantastbaarheid van burgers, het uitgangspunt dat mensen vrij moeten kunnen beslissen wat er met hun lichaam gebeurt.
In Japan moet voldaan worden aan allerlei criteria voordat een wettelijke geslachtsverandering mogelijk is. Een vereiste is dat mensen zich niet meer kunnen voortplanten, wat in de praktijk betekent dat ze zich moeten laten steriliseren.
Andere criteria zijn dat mensen meerderjarig en ongetrouwd zijn, geen minderjarige kinderen hebben en de diagnose genderdysforie hebben gekregen. Daarmee moeten ze aantonen dat hun officiële geboortegeslacht niet bij ze past.
Ook moeten mensen voor een geslachtsverandering zorgen dat hun genitaliën overeenkomen met die van het geslacht dat ze willen aannemen. Daar had de vrouw ook bezwaar tegen gemaakt. Het hof verwees dat punt terug naar een lagere rechter.
De klager wilde haar geslacht voor de wet laten aanpassen zonder operatie. Haar advocaten noemden de verplichte ingrepen lichamelijk en financieel erg ingrijpend en een schending van de rechten van hun cliënt.
De vrouw, wier identiteit niet bekend is gemaakt, noemde de uitspraak van het hof in een verklaring „erg onverwacht”. Ze noemde het wel teleurstellend dat er nog geen definitief oordeel ligt over alle punten die ze aandroeg.