Populistische premier Thailand zeker van zege
Hij is de rijkste man van Thailand en hij kan zich opmaken voor een nieuwe ambtstermijn als premier van het Aziatische land. Thaksin Shinawatra en zijn politieke partij Thai Houden van Thai (Thai Rak Thai) koersen bij de parlementsverkiezingen van zondag aan op een monsterzege. Van de vijfhonderd beschikbare zetels in het Lagerhuis zijn er volgens peilingen waarschijnlijk ruim driehonderd voor de partij van de populistische eerste minister.
Ongeveer 45 miljoen Thai mogen meedoen aan de verkiezingsstrijd, waarin ongeveer 25 partijen hopen een plek op het pluche te verwerven. De enige rivaal van de premier van enige betekenis is de Democratische Partij, die bij de jongste stembusgang in 2001 beslag kon leggen op 130 zetels. De oudste partij van Thailand, opgericht in 1946, hoopt op 201 zetels, net genoeg om moties van wantrouwen te mogen indienen.
Een dergelijke motie hoeft de 55-jarige Thaksin van het electoraat niet te verwachten. De miljardair, de eerste democratisch gekozen Thaise premier die een volledige ambtstermijn uitzit, is populair en hij heeft het tij mee. De economie zit in de lift en de politieke situatie is redelijk stabiel. Veel armere Thai vinden ook dat ze baat hebben bij het populistische beleid dat de premier al in 2001 propageerde: goedkope gezondheidszorg, schuldsanering en meer mogelijkheden op krediet te krijgen.
De eerste minister, die fortuin maakte in de telecomsector, heeft het kennelijke vermogen om ’s lands problemen zonder politieke krassen van zich af te laten glijden. Zelfs de verwoestende tsunami’s die eind december aan duizenden Thai het leven hebben gekost, hebben bijdragen aan zijn populariteit.
De meeste Thai vinden dat de premier snel en doortastend handelde. De kiezers lijken weinig waarde te hechten aan berichten dat de Thaise meteorologische dienst op 26 december mogelijk bewust niet heeft gewaarschuwd voor de komst van vloedgolven uit vrees voor schade aan de toeristensector. Thaksin ontsloeg het hoofd van de meteorologische dienst en daarmee was de kous af. Ook zijn uiterst harde optreden tegen separatische moslim in het uiterste zuiden van Thailand deert maar weinigen. De bikkelharde strijd tegen drugs, waarbij volgens critici burgerrechten op grote schaal worden geschonden, is voor de meerderheid van de Thai evenmin reden te twijfelen aan Thaksin.
Volgens kritische politiek waarnemers, die Thailand omschrijven als een „parlementaire dictatuur”, heeft de voormalige hoge politiefunctionaris zijn populariteit ook te danken aan het falen van de oppositie. Zij slaagt er nauwelijks in om politieke punten te scoren, mede ook omdat het zakenimperium van de premier een grote vinger in de pap heeft bij mediabedrijven. Hoewel Thailand formeel een vrije pers heeft, zeggen mensenrechtengroepen en andere internationale pressiegroepen dat Thaksin de nieuwsvoorziening in zijn land vergaand kan controleren.
De stemlokalen in Thailand openen om 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag Nederlandse tijd de deuren. Zeven uur later eindigen de verkiezingen.