Biden vraagt om miljarden voor Israël en Oekraïne
De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdagavond vanuit de Oval Office het land toegesproken over steun aan Oekraïne en Israël.
In zijn live uitgezonden speech meldde Biden onder meer dat hij het Congres vrijdag gaat vragen om grote steunbedragen voor die twee landen. Hij zei dat te zien als een investering in de toekomst van de Verenigde Staten als wereldleider.
„Het leiderschap van de VS is wat de wereld bij elkaar houdt. Het hebben van bondgenoten houdt ons, Amerikanen, veilig en is wat ons een partner maakt waarmee andere naties willen samenwerken. Amerika is een baken in de wereld. Nog steeds”, zei de president onder meer.
In zijn toespraak noemde Biden Hamas en de Russische president Vladimir Poetin „verschillende bedreigingen, maar ze hebben dit gemeen: ze willen allebei een naburige democratie volledig vernietigen.”
Biden zei zich zorgen te maken over Amerikanen die twijfelen aan het nut van de steunpakketten. „Ik weet dat deze conflicten een ver-van-mijn-bedshow kunnen lijken”, zei hij. De president betoogde echter aan dat vijanden van de VS in de gaten houden hoe de oorlogen zich ontwikkelen en afhankelijk van de uitkomst elders in de wereld problemen kunnen veroorzaken.
De president weidde in zijn speech niet uit over de bedragen voor steun aan Oekraïne en Israël, maar persbureau Reuters meldt op basis van bronnen dat het noodbedrag dat hij zal aanvragen zo’n 100 miljard dollar (94,5 miljard euro) betreft, waarvan 60 miljard bestemd zou zijn voor Oekraïne en 10 miljard voor Israël. Het overige geld zou worden ingezet in Taiwan en aan de grens met Mexico.
Langeafstandsraketten
Het Oekraïense leger krijgt de komende tijd intussen op regelmatige basis nieuwe Amerikaanse langeafstandsraketten van het type ATACMS geleverd. Dat meldde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Koeleba, donderdag. Zijn mededeling kwam twee dagen nadat zo’n raket voor het eerst aan het front werd ingezet.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky kreeg in september tijdens zijn bezoek aan de Amerikaanse hoofdstad Washington van Biden de toezegging van „een klein aantal” van de zogenoemde ATACMS-langeafstandsraketten.
Volgens bronnen van The New York Times zouden inmiddels twintig van de raketten zijn verscheept naar Oekraïne. Minister Koeleba bevestigde dat de raketten voortaan in grotere aantallen en op regelmatige basis geleverd zullen worden.
De ATACMS-raketten hebben een reikwijdte van zo’n 300 kilometer. Bij het eerste gebruik ervan op dinsdag zouden er door Oekraïne twee raketten zijn afgeschoten op vliegvelden die door de Russen worden bezet. Daardoor zouden negen helikopters zijn verwoest.