Ophef rond nieuwbouw vergaderzaal Surinaams parlement
Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.
Het nieuwe pand tast het historische stadsbeeld aan en daarom dreigt UNESCO de oude binnenstad van Paramaribo na 21 jaar te schrappen van de werelderfgoedlijst. De VN-organisatie keurde het eerste ontwerp van het nieuwe complex niet goed. Na correspondentie vroeg een hoge UNESCO-functionaris de Surinaamse ambassade in Parijs begin oktober om een inhoudelijke reactie op de technische bezwaren van experts. Er kwam geen antwoord en de bouw ging van start.
Ook vanuit andere hoek klinkt kritiek. De gezaghebbende Algemene Aannemers Vereniging schrijft de minister van Openbare Werken dat de aanbestedingsregels zonder enige communicatie overboord zijn gegooid. Het project was gegund aan een consortium dat had ingeschreven voor 5 miljoen dollar. Op het laatste moment veranderde de minister van gedachten: de opdracht ging naar de hoogste bieder, die bijna 600.000 dollar meer in rekening brengt.
De benadeelde aannemer, Patrick Dundas, stapt naar de rechter. Hij maakt zich geen illusies. „Men gaat gewoon door en dat kan niet in een rechtsstaat waar je transparantie en good governance propageert.” Dundas maakte in zijn lange carrière wel eerder mee dat een regeringsopdracht - tegen de regels in - niet naar de laagste bieder ging. „Maar dit keer is het echt heel erg omdat ik een contract in handen had en al was uitgenodigd voor een ceremoniële start. Dat is superarrogant en onbeleefd.”
De parlementaire oppositie liet donderdag verstek gaan bij de officiële start van de bouw. Het is erg dat de regering geen tekst en uitleg geeft in het parlement, schrijft Rabin Parmessar van de Nationale Democratische Partij aan voorzitter Marinus Bee. „Maar het is ronduit onacceptabel wanneer De Nationale Assemblée op dezelfde non-transparante en dictatoriale manier te werk gaat met haar leden, en zeker bij deze grootschalige aanbesteding.”
Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken belooft de komende week informatie over procedures en regels. President Chan Santokhi benadrukte donderdag nog maar eens hoe belangrijk transparantie en communicatie zijn. „Communiceer met eenieder”, zei hij tegen de minister. „Dat is die kracht van democratie: overleggen, uitleggen, luisteren naar de anderen, en als er inderdaad zaken zijn die anderen beter hebben ingezien dan wij, bijstellen!”