Mogelijk opzet bij lek in Finse gaspijpleiding
Het zondag ontdekte lek in een onderzeese gasleiding tussen Finland en Estland is „waarschijnlijk het gevolg van activiteit van buitenaf”. Dat zei de Finse president Sauli Niinistö dinsdag. Ook een telecomkabel zou beschadigd zijn geraakt.
Niinistö benadrukte dat de oorzaak van het lek nog onduidelijk is. Finland en Estland onderzoeken de zaak.
De Finse president heeft contact gehad met secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO. Die verklaarde op X, het voormalige Twitter, dat het bondgenootschap klaarstaat om steun te verlenen en informatie te delen.
Volgens de Finse recherche wijst de grote schade op opzettelijk handelen, maar is dit nog niet zeker. „We verifiëren nog of de schade met opzet of per ongeluk is veroorzaakt”, aldus de politie.
Nord Stream
De berichten doen denken aan de explosies bij de Nord Stream-gaspijpleidingen tussen Rusland en Duitsland vorig jaar. Het is nog altijd niet opgehelderd wie daarachter zat.
Finland gebruikt relatief weinig aardgas. Het is goed voor ongeveer 5 procent van het totale energieverbruik van het land. De beschadigde leiding tussen Estland en Finland was sinds begin 2020 in gebruik. Sinds vorig jaar is het de enige pijpleiding waarmee Finland gas kan importeren, want het Russische staatsgasbedrijf Gazprom stopte de gasleveringen vorig jaar. Dat gebeurde omdat Finland weigerde gas af te rekenen in roebels, een eis die het Kremlin stelde aan „onvriendelijke” staten die Oekraïne steunen in de oorlog met Rusland.
Minder hard
De Finse gasnetbeheerder Gasgrid noemde de situatie op het energienetwerk stabiel. Dat is mogelijk dankzij de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) via een drijvende terminal bij Inko in het zuiden van het land. Zowel Finland als Estland sluit gastekorten als gevolg van het lek uit.
Intussen bevestigen Noorse seismologen dat in de Oostzee tussen Finland en Estland in de nacht van zaterdag op zondag waarschijnlijk een explosie plaatsvond.
Finse meetstations namen die knal waar. Het gaat om schattingen, dus de exacte locatie is onzeker. De knal van afgelopen weekend was veel minder hard dan die bij Nord Stream.
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei dinsdag „iedere opzettelijke vernietiging van essentiële infrastructuur” te veroordelen.