Onderzoek: Nieuw-Zeelandse corona-aanpak redde 20.000 levens
Door de landgrenzen meteen aan het begin van de coronapandemie hermetisch af te sluiten, redde de Nieuw-Zeelandse regering zo’n 20.000 levens. Die drastische aanpak van oud-premier Jacinda Ardern werd wereldwijd geprezen, maar stuitte in eigen land ook op veel weerstand. „Er is een gezegde in ons vak: een triomf voor de volksgezondheid betekent vaak dat er niets gebeurde”, zegt hoofdonderzoeker Michael Baker er tegen het Nieuw-Zeelandse 1News over.
Het onderzoek van Baker, dat is uitgevoerd aan de universiteit van Otago en vrijdag werd gepubliceerd in het New Zealand Medical Journal, stelt dat het sterftecijfer door Covid-19 in Nieuw-Zeeland 80 procent lager lag dan in de VS. Sinds het begin van de pandemie overleden er slechts 3300 Nieuw-Zeelanders aan de gevolgen van het virus, volgens de Johns Hopkins-universiteit het laagste sterftecijfer in de westerse wereld.
Nieuw-Zeeland bleef vanaf maart 2020 zo’n acht weken in lockdown en hield de grenzen vervolgens ruim twee jaar lang gesloten voor toeristen en buitenlanders in afwachting van een vaccin voor het virus. „Dat was de juiste beslissing”, concludeert Baker. Met het rapport hoopt hij Nieuw-Zeelanders duidelijk te maken dat de aanpak werkte. „Als je een pandemie stopt, kunnen mensen zeggen: ‘Waar ging al die ophef nou eigenlijk over?’”, stelt hij.
Premier Ardern trad begin dit jaar af. Ze werd in de laatste maanden van haar premierschap veelvuldig bedreigd om haar corona-aanpak.