In Schieland en Krimpenerwaard vrijwel overal PFAS in water
In het gebied van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard zit vrijwel overal PFAS in het water. Sommige concentraties van de chemische stoffen komen boven de grenswaarde uit die het RIVM heeft vastgesteld voor het dagelijks veilig kunnen eten van vis en schaaldieren. Het schap heeft visverenigingen en andere betrokkenen daarvan op de hoogte gesteld. Zwemmers lopen geen gevaar, aldus het hoogheemraadschap.
PFAS is de verzamelnaam voor duizenden verschillende chemische stoffen die bij allerlei fabricageprocessen worden gebruikt. De stoffen komen via afvalstromen in het milieu terecht. Het hoogheemraadschap is de PFAS-concentraties gaan meten vanwege „de algehele zorgen rondom deze schadelijke stoffen”. In de zomer is nog een zorgelijke hoeveelheid PFAS gevonden in sloten bij Den Haag in het gebied van het naburige hoogheemraadschap van Delfland. Het gebied van Schieland en de Krimpenerwaard strekt zich uit van Rotterdam tot Schoonhoven en Zoetermeer.
Het schap heeft 26 grote wateren en zwemlocaties laten onderzoeken op 35 verschillende soorten PFAS. Overal bleken de stoffen voor te komen. Waterschappen vullen plassen en meren met extra water bij om het waterpeil op de juiste hoogte te houden. Vooral bij die inlaatpunten is veel PFAS-vervuiling gevonden. Het hoogheemraadschap steunt de eerdere oproep van de Unie van Waterschappen om productie en gebruik van PFAS zo snel mogelijk en zonder uitzonderingen te verbieden. „Dergelijke stoffen horen niet thuis in het grond- en oppervlaktewater en in bronnen voor drinkwater.”