Buitenland

Israël kondigt snelle aftocht uit Palestijnse plaatsen aan

Israël zal zich inspannen om de meeste bezette Palestijnse plaatsen vóór komende zondag verlaten te hebben. Dit heeft minister Ben-Eliezer van Defensie donderdagmorgen gezegd op de Israëlische radio. Dat geldt overigens niet voor het complex waarin de Palestijnse leider Arafat nog steeds vastzit en de Geboortekerk in Bethlehem.

Buitenlandredactie
18 April 2002 11:05Gewijzigd op 13 November 2020 23:31
JENIN - Hulpverleners zoeken met behulp van een bulldozer naar lichamen onder het puin van het vluchtelingenkamp bij Jenin. Volgens de Palestijnen hebben Israëlische militairen de afgelopen weken honderden mensen in het kamp omgebracht. - Foto EPA
JENIN - Hulpverleners zoeken met behulp van een bulldozer naar lichamen onder het puin van het vluchtelingenkamp bij Jenin. Volgens de Palestijnen hebben Israëlische militairen de afgelopen weken honderden mensen in het kamp omgebracht. - Foto EPA

De chef van de Palestijnse veiligheidsdienst, Mohammed Dahlan, zei dat het pas na de volledige terugtrekking van alle Israëlische militairen mogelijk zal zijn de orde in de autonome gebieden te herstellen. De wederopbouw van de infrastructuur van de veiligheidsdienst is volgens Dahlan een lang proces. Hij vindt dat er tot die tijd internationale troepen in het gebied gestationeerd moeten worden.

Israëlische soldaten hebben gisteren aan de grens tussen Israël en Egypte een Egyptische man doodgeschoten. Dat heeft de Egyptische politie woensdag gezegd.

De man, de 23-jarige Milad Mohammed Hameed, wilde volgens de politie dinsdag in de grensplaats Rafah de grens met Israël oversteken om te gaan vechten aan de zijde van de Palestijnen. Het was niet direct duidelijk of hij aan de Israëlische of aan de Egyptische kant van de grens werd doodgeschoten.

Israëlische troepen beheersen een smalle strook land bij Rafah, die een buffer vormt tussen Egypte en de Gazastrook. In het gebied hebben geregeld schotenwisselingen plaats tussen Israëlische soldaten en Palestijnse schutters.

De mislukking van de missie van Powell heeft de angst in de Gazastrook doen toenemen dat Israël de komende dagen hier zal binnenvallen om op dezelfde manier huis te houden als op de Westelijke Jordaanoever. De bevolking is begonnen voedsel te hamsteren. Voor de bakkerijen stonden lange rijen.

De Gazastrook is veel dichter bevolkt dan de Westelijke Jordaanoever. Iedere nacht nemen bewapende gemaskerde mannen in straten en stegen posities in. Ook worden er mijnen en bommen gelegd tegen tanks, die ’s ochtends weer worden verwijderd. De strijders zeggen dat er nog meer verzet zal worden geboden dan in Jenin. Het Israëlische leger had dagen nodig om dit in handen te krijgen.

Een legerwoordvoerder zei dat er nog niet is opgetreden in de Gazastrook omdat bijna alle zelfmoordaanslagen waren gepland op de Westelijke Jordaanoever. Ook de daders kwamen daar vandaan. Legerleider Mofaz zei dat er nog geen besluit is genomen over een eventuele operatie in Gaza.

Israëlische militairen trokken woensdag, vergezeld van tanks, een Palestijns dorp niet ver van Tulkarm binnen. Volgens ooggetuigen openden de tanks het vuur op het hoofdkwartier van de Palestijnse veiligheidsdienst in het dorp Bal’a. Soldaten verrichtten huiszoekingen.

In het dorpje Silat al-Hartiyan, ten noorden van Jenin, werd ook geschoten. Dinsdag trok het Israëlische leger ook het dorp Issawiyeh binnen. Het leger had dinsdag het vluchtelingenkamp Askar bezet, maar heeft zich hieruit naar eigen zeggen woensdag teruggetrokken. Ook uit het grootste gedeelte van Jenin is het Israëlische leger weg, maar tanks zouden nog wel staan in de buitenwijken en een klein deel van het vluchtelingenkamp. Hulpverleners zouden het kamp niet in mogen om naar mensen te zoeken die nog onder het puin liggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer