Stoffer: Geen wonder dat mensen vertrouwen in politici kwijtraken
Politici moeten realistischer en eerlijker uitdragen dat de staat niet alle problemen voor de burger kan oplossen. Mensen raken hun vertrouwen in politici kwijt als die verwachtingen wekken, die niet waar te maken zijn.
Dat zei SGP-lijsttrekker Chris Stoffer vrijdag bij de presentatie van het SGP-verkiezingsprogramma in perscentrum Nieuwspoort. Met die woorden lichtte het nieuwe boegbeeld van de SGP toe waarom het verkiezingsprogramma de slogan ”Woord houden” als titel meekreeg. „Het Woord van God is het richtsnoer van ons doen en handelen en we ontlenen er ook onze christelijke uitgangspunten aan”, zei Stoffer. „Dat betekent ook dat je weet wat je aan elkaar hebt.”
Nadat hij was aangewezen als lijsttrekker plaatste de SGP een campagnevideo waarin Stoffer het gezin, het leven en een sterke regio aandroeg als speerpunten van het verkiezingsprogramma dat toen nog in de maak was. Vrijdag bleek dat hij de regio had ingewisseld voor het thema veiligheid: Stoffer schoof „hart voor kwetsbaar leven”, „focus op familie” en „pal voor veiligheid” naar voren als de belangrijkste statements.
In het programma stelt de SGP ter bescherming van het leven onder meer strengere regels voor de abortuspraktijk voor, zoals het herinvoeren van de verplichte, minimale beraadtermijn van vijf dagen. Ook wil de partij dat de zorginspectie scherper gaat toezien of klinieken afzien van abortus als er sprake is van druk of dwang.
De inzet voor families komt tot uitdrukking in voorstellen om de kinderarmoede in Nederland te halveren, aldus Stoffer. Met dat doel moet onder meer het toeslagenstelsel op de schop, zo bepleit de SGP. Het huidige stelsel leidt tot (forse) terugbetalingen, draagt bij aan het nodeloos rondpompen van geld en leidt voor een specifieke categorie van alleenverdieners tot een hoge marginale belastingdruk. Dat alles bij elkaar kan ervoor zorgen dat extra werken nauwelijks meer loont, aldus het programma.
Bij meer veiligheid denkt de SGP vooral aan het vergroten van de capaciteit van de basispolitie met tenminste 500 fte agenten. De partij is verder voor de komst van meer lokale politieposten én voor langere openingstijden daarvan.
Drie kiezers uit de achterban van de SGP waren gevraagd een korte reflectie te geven op het programma. Bonicia Reijke, die eerder het gezicht was van een prolifecampagne van het Platform Zorg voor Leven, moedigde de partij aan te blijven opkomen voor het ongeboren leven. CU/SGP-raadslid Eline Nieuwland uit Dordrecht zei blij te zijn dat de SGP relatietherapie gratis wil maken en wijkagent Andries Boerendans stak de loftrompet over de veiligheids- en politieparagraaf in het verkiezingsprogramma van de SGP.
De SGP organiseert geen congres meer waarin de leden het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst bekrachtigen, mede omdat de tijd tussen de val van het kabinet-Rutte IV en de verkiezingen relatief beperkt zijn. Dat betekent echter niet dat er geen inspraak is geweest, zo verzekerde voorzitter Ardjan Boersma van de verkiezingsprogrammacommissie vrijdag. „We hebben de leden al tijdens het proces om hun reactie en inbreng gevraagd, net als het WI, de afdelingen en de kiesverenigingen.” Volgens Boersma resulteerde dat in 90 A4-tjes suggesties en verbeterpunten waar de partij dankbaar gebruik van heeft gemaakt.