EU-landen doorbreken impasse: eens over regels voor migratiecrises
De EU-landen zijn het toch eens geworden over ruimere regels voor de opvang van migranten als er plotseling heel veel arriveren. De kwestie hield de onderhandelingen op over het complete nieuwe Europese migratiebeleid, waarvoor de tijd dringt.
Duitsland, dat een sleutelpositie had, staakte donderdag zijn verzet. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser herhaalde tijdens overleg met haar EU-collega’s in Brussel de Duitse bezwaren. Maar het besef dat „we dood en verderf blijven zien op de Middellandse Zee” als het totaalpakket migratievoorstellen strandt, gaf de doorslag. Nederland had eerder ook bedenkingen, maar schoof die opzij.
Met name de Groenen in de Duitse regering konden niet leven met de voorgestelde regels voor de aanpak van ‘migratiecrises’. Ze vreesden dat die te gemakkelijk zouden worden uitgeroepen, om vervolgens migranten eenvoudiger te kunnen weigeren en de opvang te kunnen uitkleden. Vooral over de omgang met minderjarige migranten in zulke gevallen maakte Berlijn zich zorgen.
De kwestie dreigde de zwaarbevochten voortgang in de onderhandelingen over het Europese migratiebeleid te torpederen. De EU-lidstaten en het Europees Parlement moeten het daarover vóór februari eens zijn. Anders wordt het na de verkiezingen en moet het werk hoogstwaarschijnlijk weer van voor af aan beginnen.
Zover wilde Berlijn het niet laten komen. Bondskanselier Olaf Scholz drukte hoogstpersoonlijk door dat Duitsland toch voor zou stemmen, melden Duitse media. Die stem was nodig voor de vereiste meerderheid.